Koninklijke Horeca Almere roept om maatregelen lokale politiek

ALMERE • Wo 8 april 2020 | 21:43 • Woensdag 8 april 2020 | 21:43

De afdeling Almere van de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad op om de horeca in de stad de komende maanden te ontzien tijdens de coronacrisis. In een brief vraagt de KHN Almere om snel stappen te zetten.

Volgens Taco van der Meer van de KHN Almere, zelf eigenaar van Brasserie Bakboord in Almere Haven, wordt de horeca in de stad hard getroffen. "Wij verdienen momenteel heel weinig. Mijn inkomsten zijn bijna gedaald tot nul."

'Lokale politiek moet iets doen'
Van der Meer vindt dat het tijd wordt dat de Almeerse politiek zich gaat inzetten voor de horeca. "De landelijke politiek komt nu met een hoop maatregelen. Het zou mooi zijn dat het college en de gemeenteraad nu iets voor ons kan betekenen."

Van der Meer pleit ervoor om gemeentelijke belastingen voor horecaondernemingen tijdelijk af te schaffen of uit te stellen. "Het gaat dan om bijvoorbeeld de in te voeren toeristenbelasting, de reclamebelasting en de precariobelasting. Het zou ons erg helpen om zo ons hoofd boven water te houden."

Van der Meer bevestigt dat het college en de gemeenteraad de brief hebben ontvangen, maar daar nog geen inhoudelijke reactie op hebben gegeven.

Reactie gemeente
De gemeente Almere laat weten dat er ook voor de horeca al verschillende maatregelen zijn genomen. Zo kunnen ondernemers sinds 26 maart uitstel van de gemeentelijke belastingen aanvragen. De toeristenbelasting die Van der Meer noemt, zou op zijn vroegst pas in 2021 ingaan en speelt op dit moment nog niet.

Daarnaast is er contact met Horeca Nederland Almere, laat de gemeente weten. Ambtenaren en verantwoordelijke wethouder Maaike Veeningen hebben al regelmatig met ondernemers en vertegenwoordigers gesproken "om informatie uit te wisselen en vooral samen op te trekken in het belang van de Almeerse economie".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel