Brandjes bij twee telecommasten

ALMERE • Ma 13 april 2020 | 22:41 • Maandag 13 april 2020 | 22:41

Bij twee zendmasten voor telecommunicatie in Almere Haven heeft maandagavond brand gewoed. Volgens een woordvoerder van de brandweer betrof het kleine branden die snel geblust konden worden.

Hoe groot de schade is en om wat voor zendmasten het gaat, is niet bekend. De politie heeft onderzoek gedaan op de locaties van de masten bij Sportpark de Marken en aan de Sluiskade. Een woordvoerder van de politie kon niet niet zeggen of er sprake is van brandstichting.

De laatste tijd worden geregeld branden gesticht bij zendmasten. De nieuwe zendtechnologie 5G wordt door activisten op internet in verband gebracht met gezondheidsschade. Ook wordt er op de sociale media een link gelegd tussen 5G, dat in Nederland nog niet werkt, en de uitbraak van corona.

Verbindingen politie en brandweer
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie verwijst de geruchten naar het rijk der fabelen. "Er is geen enkele aanleiding om die zendmasten verdacht te maken." Grapperhaus benadrukt dat 5G 'er ook nog helemaal niet is'.

De daders 'spelen met levens' en kunnen dan ook 'vrij forse' gevangenisstraffen verwachten, zei de bewindsman eerder. "Die systemen die wij hier hebben zorgen ervoor dat we met brandweer-, politie- en ambulancediensten direct bij noodoproepen kunnen zijn. Als we dat niet meer kunnen, gaan er een hele hoop dingen mis."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel