RIVM-update: 546 besmettingen, geen nieuwe Flevolandse sterfgevallen

FLEVOLAND • Za 18 april 2020 | 14:19 • Zaterdag 18 april 2020 | 14:19

In de provincie Flevoland is nu bij 546 inwoners via een test besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat zijn er 45 meer dan vrijdag.

In heel Nederland zijn nu 31589 positieve tests geregistreerd, blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM. Het aantal Nederlanders dat is overleden aan de gevolgen van het virus is opgelopen tot 3.601. Dat is 142 meer dan vrijdag. Onder de overledenen is ook een jonge patiënt in de leeftijd van 15 tot 19 jaar. Volgens het RIVM gaat het om een meerderjarig persoon met 'onderliggend lijden'.

Sinds donderdag maakt het RIVM ook het aantal officieel vastgestelde sterfgevallen door COVID-19 per gemeente bekend. Dat zijn de sterfgevallen waarbij besmetting met het coronavirus met een test is vastgesteld.

In Flevoland zijn nu officieel 26 inwoners aan de gevolgen van COVID-19 overleden. In Lelystad zijn dat 7 inwoners, in Almere 5, op Urk en in Dronten 4 en in Noordoostpolder en Zeewolde 3.

Daarnaast is er ook in Flevoland een nog onbekend aantal personen overleden waarbij het coronavirus zeer waarschijnlijk de oorzaak van het overlijden is. Maar omdat hierbij coronabesmetting niet officieel is vastgesteld, zijn deze sterfgevallen niet opgenomen in de dagelijkse RIVM-update.

Volgens de nieuwe gegevens is voor 101 Almeerders ziekenhuisopname noodzakelijk geweest. Lelystad volgt met 49, daarna Dronten met 24, Urk met 19, Noordoostpolder met 11 en Zeewolde met 8.

In totaal zijn tot nu toe 212 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona. Dat zijn er 2 meer dan vrijdag.

Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames per gemeente zich de afgelopen weken (*) hebben ontwikkeld:

Kanttekeningen van het RIVM bij de cijfers
Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Het gaat alleen nog om patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden, en om zorgverleners. Zij kunnen in een teststraat van de GGD in Lelystad terecht voor een test.

Volgens GGD Flevoland is er in alle gevallen sprake van 'het topje van de ijsberg', omdat de GGD ervan uitgaat dat lang niet alle mensen met corona-achtige klachten in beeld zijn bij de gezondheidsorganisatie.

Het RIVM plaatst verder een disclaimer bij zowel het totale aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur, als ook het aantal nieuwe overledenen in Nederland. Het gaat om overledenen die de afgelopen dag door de GGD in Nederland zijn doorgegeven aan het RIVM, maar zij kunnen ook al enkele dagen eerder zijn overleden. Er kan dus een vertraging zitten in die aantallen. Hetzelfde geldt voor het doorgeven van nieuwe geregistreerde besmettingen. Deze kunnen enkele dagen oud zijn, maar door vertraging nu pas bij het totale aantal besmettingen opgeteld worden.

Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

* Er zit een gat tussen 30 maart en 8 april in de aantallen geregistreerde besmettingen met coronavirus. Tussen deze dagen maakte het RIVM die cijfers niet meer bekend. Vanaf 8 april worden deze cijfers wel weer bekendgemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel