Al bijna 600 zorgmedewerkers door corona-teststraat; een vijfde blijkt besmet

FLEVOLAND • Ma 20 april 2020 | 14:39 • Maandag 20 april 2020 | 14:39

Sinds de opening van een speciale corona-teststraat in Lelystad hebben al bijna 600 zorgmedewerkers daar laten controleren of ze besmet zijn met het virus.

Van de gecontroleerde zorgverleners bleek tot nog toe 21 procent ook daadwerkelijk besmet te zijn. De GGD benadrukt dat dit ook betekent dat vier van de vijf geteste zorgmedewerkers geen corona hebben.

In de auto getest
De testen vinden plaats in een speciaal voor dit doel gehuurde loods op bedrijventerrein Gildenhof. Zorgmedewerkers rijden hier met hun auto naar binnen. Een bemonsteraar van de GGD komt naast de auto staan en neemt vervolgens een test via de neus en keel af. De geteste zorgmedewerker moet voor beider veiligheid in de auto blijven zitten.

Bij de opening zei de GGD te streven naar de mogelijkheid om honderd tests per dag af te nemen. Dat is inmiddels mogelijk, omdat het afnemen van een test nog maar vijf minuten duurt. Volgens een woordvoerder wordt de totale testcapaciteit van honderd op dit moment nog niet benut.

Uitslag pas later bekend
De uitslag van de test wordt niet direct bekend. De afgenomen monsters worden in een lab onderzocht. De geteste persoon krijgt zelf de uitslag. Die wordt dus niet gedeeld met de werkgever.

De teststraat is alleen bedoeld voor zorgmedewerkers. Zij kunnen er bovendien uitsluitend terecht met een doorverwijzing van hun werkgever.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel