Meerderheid gemeenteraad stemt tegen weghalen afvalbakken

LELYSTAD • Di 21 april 2020 | 23:17 • Dinsdag 21 april 2020 | 23:17

Het plan om achthonderd van de duizend afvalbakken in Lelystad weg te halen is vrijwel zeker van de baan. Er is een nipte meerderheid in de gemeenteraad die voorlopig eerst vierhonderd bakken wil weghalen.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een digitale commissievergadering. Het voorstel van de Inwonerspartij, VVD, Forum voor Ouderen, CDA, Mooi Lelystad en PVV kreeg steun van de PvdA. Daarmee zijn achttien van de 35 raadsleden voor.

Twee miljoen besparen
Het college van B en W had voorgesteld om achthonderd bakken weg te halen als onderdeel van een bezuiniging op het groot onderhoud van de stad. De gemeente moet hierop volgend jaar twee miljoen besparen.

De Inwonerspartij en vijf ander fracties vinden het voorstel van het college te rigoureus. Zij stellen voor om 400 afvalbakken weg te halen om te bekijken wat de effecten daarvan zijn. Op plekken waar nu meerdere bakken op korte afstand van elkaar staan, zouden er wel enkele kunnen verdwijnen. Het amendement van de Inwonerspartij slaat een gat van twee ton in de begroting. Dat compenseert de partij met minder onkruidbestrijding en minder snoeien van heesters. Daar had het college juist extra geld voor willen uittrekken.

GroenLinks wil op onkruid en heesters nog drastischer besparen, zodat er geld overblijft om bijna alle afvalbakken te laten staan. De partij is bang voor zwerfvuil als inwoners hun troep nergens meer kunnen weggooien.

Leefbaar Lelystad is niet gerust op het voorstel van het college. De partij leest in de vorige week gepresenteerde kadernota over de financiën dat niet is uitgesloten dat alle duizend bakken weg moeten om de bezuiniging te halen. De partij vroeg hierover duidelijkheid van wethouder Nelly den Os, maar kreeg die niet.

Het is nog onduidelijk wanneer de raad over het voorstel stemt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel