Onzekerheid voor evenementen na 1 september

FLEVOLAND • Wo 22 april 2020 | 16:40 • Woensdag 22 april 2020 | 16:40

Hoe groot is de kans dat grote publieks- en sportevenementen na 1 september wél door mogen gaan? Dat is de afweging die de organisaties achter het Almere Haven Festival, het Pieperfestival, de Fish-Potato-Run en het WK triatlon in Almere momenteel proberen te maken.

Deze grote Flevolandse evenementen staan allemaal kort na 1 september gepland. Het kabinet maakt dinsdag bekend dat er tot die datum geen grote evenementen worden toegestaan, maar over de periode daarna is nog niets zeker.

Voorbereidingen gaan voorlopig door
Uit een rondgang van Omroep Flevoland blijkt dat de organisaties van de evenementen voorlopig doorgaan met de voorbereidingen, maar dat er nog wel overleg zal plaatsvinden over de kansen en de gevolgen daarvan.

Sportevenementen
Het WK triatlon in Almere vindt van 4 september tot en met 13 september plaats. Organisator Jort Vlam keek met belangstelling naar de persconferentie van minister-president Mark Rutte. "De evenementen die voor 1 september gehouden zouden worden, hebben nu duidelijkheid. Wij hebben die nog niet. Er kan in een paar maanden veel veranderen. Het is nu te vroeg om alles af te blazen. We houden de berichtgeving nauwlettend in de gaten, maar voorlopig gaan wij door met de voorbereiding."

Voor de organisaties van sportevenementen is het ingewikkeld, omdat er ook buitenlandse deelnemers zijn. Deze moeten van tevoren nog een vlucht en verblijfplaats boeken.

De Fish Potato Run staat gepland voor 12 september. Inschrijven voor het hardloopevenement tussen Urk en Emmeloord zou vanaf 18 april kunnen, maar is uit voorzorg vanwege de corona verplaatst naar medio mei. "Wij houden er ernstig rekening mee dat de Fish Potato Run dit jaar niet haar 30e verjaardag gaat vieren", zegt voorzitter Henk Jongstra. "We hebben volgende week weer overleg om te kijken hoe we verder moeten en hebben voor nu de voorbereidingen stilgezet. Wel zijn we aan het brainstormen om eventueel veilige alternatieven te bedenken omdat juist nu mensen doelen nodig hebben en fit blijven belangrijk is."

Stille hoop bij het Pieperfestival
Het Pieperfestival in Emmeloord staat van 10 tot en met 13 september gepland. De organisatie heeft stille hoop dat alles gewoon door kan gaan. Tijdens een overleg volgende week wordt besproken wat de kansen en consequenties kunnen zijn. "Ook zijn we al aan het nadenken hoe het festival er onder de nieuwe omstandigheden uit zou kunnen gaan zien", zegt woordvoerder Robert van Gaalen. "Wat kan er straks dan wel? Wat kan er niet meer? Dat moet echt nog blijken en nader besproken worden. De kans bestaat namelijk dat we hier ook volgend jaar nog mee te maken hebben."

Het Almere Haven Festival moet van 4 tot en met 6 september plaatsvinden. Directeur Nik Smit van City Marketing Almere zegt eerst met de gemeente en met sponsoren te willen spreken. Pas volgende week wordt dan eventueel een besluit genomen over het al dan niet doorgaan van het evenement.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel