Meerderheid gemeenteraad voor opvang kindvluchtelingen Lesbos

ALMERE • Do 23 april 2020 | 21:34 • Donderdag 23 april 2020 | 21:34

In de Almeerse gemeenteraad lijkt er een meerderheid te zijn die een oproep wil steunen om vluchtelingenkinderen van het Griekse eiland Lesbos op te vangen in de gemeente. Hassan Buyatui van de fractie NIDA had hiervoor een motie ingediend. Hij deed dat met steun van de ChristenUnie, D66, GroenLinks, Leefbaar Almere, SP, PvdA en PvdD.

Volgens Buyatui zijn de leefomstandigheden in de vluchtelingenkampen op het Griekse eiland zo slecht, dat er sprake is van een humanitaire ramp. Hij vindt dat de gemeente niet kan wegkijken, zeker nu er ook coronabesmettingen in de kampen lijken te zijn.

De motie is het gevolg van een oproep die Vluchtelingenwerk deed. De hulporganisatie vraagt alle Nederlandse gemeenten om een deel van de kindvluchtelingen van het Griekse Lesbos op te nemen. Volgens raadslid Buyatui hebben 29 gemeenten al ingestemd om een deel van de kindvluchtelingen op te nemen en moet Almere de dertigste worden.

'Niet opvangen in gemeente'
Niet alle partijen in de Almeerse gemeenteraad vinden de oproep van NIDA even nuttig of verstandig. Het CDA vindt de motie overbodig omdat de Europese Unie en de lidstaten al proberen de situatie in de vluchtelingenkampen te verbeteren. Collegepartij VVD is van mening dat de gemeente Almere het Rijksbeleid moet volgen en niet op eigen houtje kinderen naar de stad moet gaan halen. Volgens fractievoorzitter Ulysse Ellian van de VVD geeft het de kinderen valse hoop in Nederland te kunnen blijven en maakt de opvang van de kinderen de oversteek voor nieuwe vluchtelingen aantrekkelijker. De PVV is tegen de motie omdat deze volgens fractievoorzitter Toon van Dijk Nederland 'verder islamiseert'. Het is nog niet duidelijk wanneer er over het voorstel wordt gestemd.

Reactie Staatssecretaris Broekers-Knol
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asielzaken wil enkele tientallen kinderen uit vluchtelingenkampen op Griekse eilanden op het Griekse vasteland laten opvangen. Daarbij wil ze de hulp inschakelen van Movement on the Ground, de hulporganisatie van Johnny de Mol. Het kabinet trekt er miljoenen euro's voor uit, meldt Nieuwsuur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel