Ramadan dit jaar extra zwaar door coronamaatregelen

ALMERE • Vr 24 april 2020 | 16:46 • Vrijdag 24 april 2020 | 16:46

Niet eten, niet drinken, niet roken en geen seks. Dat zijn de regels waar moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang aan houden tijdens de ramadan. In Almere beginnen onder meer de Sultan Ahmet-moskee in Muziekwijk en de Abou Bakr-moskee uit Staatsliedenwijk vandaag aan de vastenmaand.

Omdat het in de zomermaanden langer licht is, is vasten in deze periode lastiger dan in de winter. Maar dit jaar hebben moslims het driedubbel zwaar: vanwege de coronamaatregelen kan de vastenmaand niet gezamenlijk worden beleefd. Terwijl een belangrijk deel van het ramadan-gevoel juist bestaat uit saamhorigheid, legt Fatih Gulveren van de Sultan Ahmet-moskee uit.

Geen iftar, geen diensten
"Vanwege de coronamaatregelen is de iftar niet mogelijk", zegt de woordvoerder. "Iftar is het gezamenlijk avondeten na zonsondergang. Normaal wordt dat zoveel mogelijk met familiebezoek gedaan, om samen het gevoel te delen. De afgelopen jaren organiseerden wij een grootse iftar-maaltijd voor de hele omgeving. Daar kwamen heel veel mensen op af. Dat is nu allemaal niet mogelijk."

Ook in de Abou Bakr-moskee in de Staatsliedenwijk zijn geen bijeenkomsten. Volgens Mohammed, een bestuurslid, is dat niet te doen: "Hier komt geen dertig man, wij hebben duizenden bezoekers."

Volgens het bestuurslid wordt de ramadan dit jaar thuis beleefd, net zoals alles de afgelopen zes weken. In verband met RIVM-maatregelen tegen het coronavirus is de moskee al weken gesloten.

Online zoveel mogelijk samen
"Dit is heel moeilijk", zegt Mohammed daarover. Ook hij onderstreept dat de gemeenschappelijke beleving voor moslims juist extra belangrijk is tijdens de ramadan. "Deze manier van beleving zijn we niet gewend. Dit is de eerste keer in mijn leven dat we de ramadan thuis moeten doen." Via Facebook en Whatsapp probeert de moskee online alsnog zoveel mogelijk samen te beleven.

In de Muziekwijk is dat ook het geval. "Kinderen die les krijgen, krijgen dat nu via sociale media", zegt Fatih Gulveren. "En 's avonds wordt er online ook een klein programma verzorgd. Maar samenkomst is er niet bij. Ook de gebedsdiensten worden niet gehouden. Gezondheid is heel belangrijk, ook binnen de Islam. Daar wordt zwaar aan gehecht."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel