Morgen begint het Suikerfeest, stilte voor de storm bij islamitische bakkerijen

ALMERE • Di 9 april 2024 | 17:08 • Dinsdag 9 april 2024 | 17:08

De ramadan loopt ten einde en dat betekent dat het Suikerfeest van start kan gaan. Islamitische winkels hebben hun handen vol aan de mensenmassa die woensdag de laatste inkopen gaat doen, waaronder veel bakkerijen. Toch is dit jaar anders dan andere jaren.

In de winkel van Marokkaans-Islamitische bakkerij Soussi aan de Zoetelaarpassage in het centrum van Almere is het dinsdag nog rustig, maar achter in de bakkerij zijn de werknemers met man en macht bezig om zich voor te bereiden op Eid-al-fitr, ofwel het Suikerfeest.

Zoete koek
Achter de toonbank is Ilyass Benhaddou, de zoon van de eigenaar, druk bezig met het vullen van de vitrines. "We hebben brood, taarten, gebakjes, van alles. Het is nu sowieso een stuk drukker tijdens de ramadan."

Volgens Ilyass zijn de traditionele Marokkaanse briouats en cigars, zoete amandelkoekjes, het meest gewild.

De ramadan en het Suikerfeest staan bekend om het vasten en het lekkere eten, maar er wordt ook stilgestaan bij de mensen die het wat minder hebben.

"Morgen tijdens het Suikerfeest geven we geld aan de armen. Deze maand moet je niet alleen aan jezelf denken." Zo geeft de bakkerij ieder jaar hapjes en brood aan de lokale moskee.

Extra beladen
Die gedachte heeft dit jaar een extra lading gekregen door de oorlog in Gaza. Veel moslims staan deze periode stil bij de ellende die hun medemoslims overkomt. "Als ik de beelden zie, van de kinderen en mensen die daar gedood worden, dan doet me dat pijn."

De afgelopen dagen was het al erg druk, maar de topdrukte verwacht de bakkerij woensdag. Om de mensenmassa op te vangen is Soussi dan zelfs een paar uur eerder open.

''Morgen is het hier bomvol. Ik denk dat alles wordt verkocht, dus dat komt helemaal goed.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel