Lab onderzoekt 1500 coronamonsters per week

LELYSTAD • Za 25 april 2020 | 9:19 • Zaterdag 25 april 2020 | 9:19

Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad onderzoekt op dit moment wekelijks zo'n 1500 monsters van zorgmedewerkers en potentiële patiënten op de aanwezigheid van het coronavirus.

Het laboratorium aan de Houtribweg is een crisiscentrum dat normaal onderzoek doet naar besmettelijke dierziekten. Op verzoek van de overheid worden er sinds begin deze maand ook monsters van mensen onderzocht.

Volgens woordvoerder Annet Blanken is het laboratorium inmiddels ingericht op het doen van 500 tot 800 onderzoeken per dag, maar komen er nog niet zoveel monsters tegelijk binnen en wisselt het aantal ook behoorlijk. Dit zou vooral komen doordat de verdeling van de testen in Nederland niet centraal is geregeld.

Hoe werkt het?
Bij het laboratorium komen wattenstaafjes van potentiële corona-patiënten binnen. Deze staafjes worden in een vloeistof gedompeld, zodat het virus van de staafjes loskomt. De vloeistof wordt vervolgens onderzocht op de aanwezigheid van corona. Dat gebeurt in een speciale machine. Die maakt heel veel kopieën van een deel van het virus, als dat aanwezig is. Zo wordt het makkelijker om de aanwezigheid te signaleren. De uitkomsten van de tests worden doorgegeven aan de GGD's en ziekenhuizen die ze hebben aangeleverd

Lab blijft ook voorbereid op dierziekten
Hoewel een groot deel van het laboratorium nu tijdelijk is ingericht voor corona, wordt er volgens Annet Blanken uit voorzorg ook capaciteit vrijgehouden voor het onderzoeken van monsters op dierziekten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel