Opnieuw zwaneneieren verdwenen

LELYSTAD • Di 28 april 2020 | 15:04 • Dinsdag 28 april 2020 | 15:04

In Lelystad zijn uit twee zwanennesten eieren verdwenen. Dat zegt Stichting Dierennoodhulp Flevoland. Het gaat om nesten op de Hoornse Hop en aan de Fjord. Het is niet duidelijk of de eieren zijn gestolen of dat roofdieren de oorzaak van de verdwijning zijn.

Vanaf deze maand zijn de vrouwtjes aan het leggen en broeden. De watervogels leggen om de dag een ei. Volgens Henk Koffijberg van Zwanenwerkgroep Flevoland kan het aantal eieren erg variëren. Soms zijn het er vier, maar het kunnen er ook negen zijn. Na het leggen van de eieren wordt er vijf weken gebroed.

Vorig jaar veel onrust
Vorig jaar verdwenen er ook eieren in Almere en Lelystad. Daardoor ontstond veel onrust. Bij Stichting Dierennoodhulp Flevoland kwamen toen meldingen binnen van verdachte busjes die wegreden bij de nesten en van mensen die deden alsof ze aan het vissen waren. De eieren zouden worden uitgebroed om de kleine zwanen, pullen genaamd, te verkopen als siervogels. Volgens Koffijberg is daarvoor echter nooit bewijs gevonden.

Een natuurlijke oorzaak
De zwanenkenner zegt dat er ook natuurlijke oorzaken kunnen zijn voor lege nesten. Als het vrouwtje een ei heeft gelegd, gaat ze soms nog van het nest af voor voedsel. Omdat ze vijf weken moet broeden heeft ze vetreserves nodig. Dan kan een vos de eieren volgens Koffijberg gemakkelijk meenemen. Maar hij sluit ook niet uit dat het opzet is. ''Ik weet het niet.''

Voorzitter Susan van de Waal van Stichting Dierennoodhulp Flevoland zegt dat er ook twee nesten met eieren zijn vernield. Volgens haar is het vreselijk voor de watervogels: ''Zwanen hebben een karakter en kunnen echt treuren. Ze trekken dan hun veren uit van stress en ellende. Ze merken het dondersgoed.''

Van de Waal hoopt dat er na het broeden geen pulletjes worden meegenomen. Vorig jaar zijn er volgens haar 250 pulletjes verdwenen in Lelystad. Volgens Koffijberg worden pulletjes vaak opgegeten door vossen en snoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel