Soap Tong van Lucifer duurt voort

FLEVOLAND • Di 28 april 2020 | 21:21 • Dinsdag 28 april 2020 | 21:21

Tot twee keer toe is het Statenlid Cornelis van den Berg van de eenmansfractie GO niet gelukt om te stemmen over de herplaatsing van het kunstwerk de Tong van Lucifer. Hij wil graag dat het verplaatst wordt en diende daarom samen met de SGP een motie in.

Vorige week woensdag moest Van den Berg noodgedwongen de vergadering van Provinciale Staten aan zich laten voorbij gaan, omdat het niet lukte mee te doen aan de digitale vergadering. De Statenvergadering besloot daarop tot een schriftelijke stemming, zodat Van den Berg alsnog zijn stem kon uitbrengen. Maar de bode die het stempapiertje bij hem zou moeten ophalen, heeft hij niet gezien. Het resultaat van de stemming was weer 20-20 en daarom is de motie afgewezen.

Van den Berg snapt niet dat het zo verkeerd heeft kunnen lopen. "De hele middag heb ik gewacht op de koerier, maar ik heb niemand gezien. Om 16.00 uur heb ik de provincie maar gemaild dat er nog niemand langs was gekomen." Achteraf bekeken had hij natuurlijk best zelf kunnen bellen met het provinciehuis, geeft hij toe. "Maar ja, dat is makkelijk praten."

Sjaak Simonse van de SGP vindt deze uitkomst heel teleurstellend: "In theorie hadden we de meerderheid. Maar het is alsnog misgelopen."

Het beeld stond op de Knardijk langs de A6, maar is in februari weggehaald voor reparatie. De SGP vindt het kunstwerk aanstootgevend omdat het de tong van de duivel zou symboliseren en daarmee godslasterlijk zou zijn. De partij wil dat het op een andere plek komt te staan waar minder weersinvloeden zijn, bijvoorbeeld in een museum.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel