Kringloopwinkel voor het eerst sinds een maand weer open

LELYSTAD • Do 30 april 2020 | 6:10 • Donderdag 30 april 2020 | 6:10

Kringloopwinkel De Groene Sluis in Lelystad heeft de deuren weer geopend. De winkel is een maand lang dicht geweest vanwege de coronacrisis. Maar bezoekers mogen nu weer tussen 11:00 en 15:00 uur een bezoekje brengen. Projectleider Janneke Pikkert is er hartstikke blij mee. "We konden niet wachten om weer open te gaan. Dus dat we hier nu weer staan, daar zijn we echt heel blij mee."

In de winkel zijn diverse maatregelen genomen om een bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. "Bij binnenkomst moet iedereen de handen ontsmetten en krijgen klanten een schoon mandje mee", zegt vrijwilliger Margriet van Veen. Ze vangt bij de ingang de klanten op. Er mogen maximaal 20 klanten in de winkel zijn. "We hebben daarom twintig mandjes beschikbaar en die waren al snel allemaal in gebruik." Van Veen vindt het fijn om weer aan het werk te zijn.

In De Groene Sluis is om de paar meter een sticker op de vloer geplakt met daarop de looprichting in de winkel. En bij de paden waar het smaller is dan anderhalve meter hangen transparante plastic schermen zodat mensen elkaar daar zonder risico kunnen passeren. Diezelfde schermen hangen ook bij de kassa en bij de ingang. "We hebben gezocht naar maatregelen die er voor zorgen dat het veilig is om te winkelen maar dat het ook nog steeds prettig is om hier te zijn", zegt Janneke Pikkert.

Vaste klant Corrie Thesing is verguld dat haar favoriete winkel weer open kan. "Ik heb het echt gemist. Ik ben zo dol op de kringloopwinkel. Het eerste bezoek leverde ook direct een mooie aanwinst op. Een mooi gehaakt kleedje voor op tafel." Een bezoek aan De Groene Sluis is voor mevrouw Thesing 'echt een uitje. "Ik ben er lekker even uit en het is fijn om weer een praatje te kunnen maken met wie je hier tegenkomt." Dat de bewegingsvrijheid in de winkel nu is ingeperkt door de coronamaatregelen is geen probleem. "Dan pas je je aan, zo moeilijk is dat nou ook weer niet hoor."

Dat de kringloopwinkel dicht was betekende volgens Pikkert niet dat al het werk stil lag. "We moesten natuurlijk bedenken hoe we ons konden aanpassen aan de situatie en we hebben de afgelopen maand de tijd gehad om eens goed na te denken over plannen voor de toekomst. Dat was ook wel eens goed."

De winkel is dan wel weer open, toch is lang niet alles weer bij het oude. "We gaan gefaseerd open, te beginnen met drie middagen per week. En vanaf volgende week kunnen mensen weer spullen langs brengen. Maar daar moeten mensen wel voor bellen om een afspraak te maken", zegt Pikkert. De winkel draait op vrijwilligers. Volgens Pikkert valt een aanzienlijk deel van hen onder een risicogroep. "Die kunnen we niet zomaar aan het werk zetten." De winkel draait nu op één derde van het normale aantal medewerkers. Het ophalen van spullen bij mensen thuis kan daarom voorlopig nog niet. "Dat is te veel werk en het is ook nog te veel risico nu."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel