PVV en VVD fel tegen versterkte gebedsoproep door moskeeën

ALMERE • Do 30 april 2020 | 10:08 • Donderdag 30 april 2020 | 10:08

De PVV en VVD in de Almeerse gemeenteraad zijn er fel op tegen dat drie moskeeën vanaf vrijdag via luidsprekers oproepen tot gebed. De partijen zijn woensdag door burgemeester Franc Weerwind ingelicht dat de moskeeën dat gaan doen. Op verzoek van PVV en VVD komt er vanavond een spoeddebat over de kwestie in de gemeenteraad.

PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk noemt het oproepen tot het gebed via luidsprekers een ongekende provocatie in deze tijd. Volgens Ellian is het misbruik maken van een ernstige crisis en het opdringen van je geloof aan anderen.

Volgens Ellian geven de moskeeën geen gehoor aan een oproep van Weerwind om van hun actie af te zien. Ellian ziet in de algemene plaatselijk verordening en in de noodverordening die geldt vanwege de coronacrisis nog wel aanknopingspunten om de gebedsoproepen tegen te houden. Hij wil daarover vanavond met de burgemeester in gesprek. Om welke moskeeën het gaat is niet bekend. De gemeente wil geen vragen beantwoorden voor het debat van vanavond. Om 19:00 vergaderen eerst de woordvoerders van de fracties, om 21:30 uur volgt een plenair debat.

Op veel plekken in Nederland hebben moskeeën al versterkte gebedsoproepen gehouden. Ze zeggen daarmee de samenleving een hart onder de riem te willen steken tijdens de coronacrisis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel