Toch oproep tot gebed via luidsprekers

ALMERE • Vr 1 mei 2020 | 17:22 • Vrijdag 1 mei 2020 | 17:22

Ondanks politieke commotie hebben drie moskeeën in Almere vrijdagmiddag het oproepen tot gebed via luidsprekers laten horen. Zo heeft de Abou Bakr-moskee in Almere Stad één speaker gebruikt die gericht was op het parkeerterrein. Volgens het bestuur van de moskee zijn de andere luidsprekers niet gebruikt om geluidoverlast voor de buren te voorkomen.

Bij moskee Omar Ibn Al Khattab in Almere Buiten werden de ramen van het pand open gezet om de oproep vanuit de gebedsruimte te laten horen. Bij beide moskeeën heeft de gemeente een bedrijf ingehuurd om geluidsmetingen te doen.


Gebed vanuit huis
Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn de moskeeën dicht voor bezoekers. Die worden verzocht het belangrijkste gebed op vrijdagmiddag thuis te verrichten.

Van de zeven moskeeën in Almere hebben drie het besluit genomen om vanaf 1 mei elke vrijdagmiddag het oproepen tot gebed via luidsprekers laten horen. Volgens hen zal dat één keer per week gebeuren gedurende de coronacrisis.

Afzien van versterkte gebedsoproep
Het college van burgemeester en wethouders was eerder in gesprek met moskeebesturen die via luidsprekers het gebed willen versterken. Uit een brief aan de gemeenteraad bleek dat het college vorige week de moskeebesturen had gevraagd om af te zien van het oproepen tot gebed via luidsprekers. Maar de moskeeën hebben daar geen gehoor aan gegeven.

Op verzoek van PVV en VVD vond er donderdagavond een spoeddebat plaats in de gemeenteraad over de kwestie. Aan het einde van het debat bleek dat de twee partijen geen meerderheid achter zich kregen om de stap van de moskeeën te veroordelen.

Eerder deze maand liet de Assalaam Moskee in Emmeloord ook op vrijdag de oproep versterkt horen in verband met de coronacrisis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel