Blijdschap en teleurstelling over aangekondigde versoepelingen

FLEVOLAND • Wo 6 mei 2020 | 23:34 • Woensdag 6 mei 2020 | 23:34

De versoepelingen die woensdagavond zijn afgekondigd door minister-president Mark Rutte zijn in Flevoland wisselend ontvangen. Blijdschap was er bijvoorbeeld vanuit musea en de sporthoek, waar golf en tennis vanaf 11 mei weer beoefend mogen worden. Horeca en sportscholen reageerden minder positief.

"Ik ben zwaar teleurgesteld; ik heb er geen andere woorden voor", zegt Taco van der Meer, voorzitter van de Almeerse afdeling van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zo mogen terrassen per 1 juni open, onder voorwaarden dat iedereen aan een tafeltje zit en er anderhalve meter afstand is. Restaurants mogen maximaal 30 bezoekers toelaten.

'Wij kunnen perfecte regels uitschrijven'
"Hoe is het mogelijk dat bij de supermarkt de anderhalve meter niet meer in acht wordt genomen? Bovendien worden de handvatten van bijvoorbeeld diepvrieskoelkasten niet gedesinfecteerd", zegt Van der Meer, die ook eigenaar is van Brasserie Bakboord in Almere Haven. "In de horeca kunnen wij perfecte regels uitschrijven, maar desondanks mogen wij maar 30 bezoekers toelaten."

Blijdschap bij golfclub
Vreugde was er wel bij de Openbare Golfclub Dronten. Die mag per 11 mei de deuren weer openen. "Ik ben heel erg blij dat we weer mogen spelen", zegt voorzitter Guido Oomkens van de club.

Wel is er een aantal voorwaarden. "Je mag alleen spelen als je vooraf reserveert. Bovendien mag er met maximaal drie man gespeeld worden. De driving range zal ook aangepast moeten worden, zodat de mensen voldoende afstand tot elkaar hebben."

Zwembaden misschien wat later open
Binnenzwembaden kunnen als ze willen op 11 mei weer open. Voor de Koploper in Lelystad komt dat misschien net iets te vroeg. Volgens Jolijn van Valkengoed van het Sportbedrijf Lelystad wordt er hard gewerkt om alles voor elkaar te krijgen, "maar er zijn nog heel veel vragen". Zo is niet bekend hoeveel mensen in het water mogen liggen en hoe het verder met de kleedruimten moet. Een andere kopzorg voor de Koploper is de temperatuur van het water. Die is op dit moment nog veel te laag. "Het is de vraag of we het water voor maandag op een aangename temperatuur hebben." Uiterlijk vrijdag hoopt van Valkengoed meer te weten over de openstelling maandag.

Musea zijn er klaar voor
Ook blijdschap bij de musea in Flevoland. Deze mogen open als bezoekers vooraf kaartjes kopen, zodat er gestuurd kan worden op de anderhalve meter afstand. "Ik had deze versoepeling wel verwacht", zegt Harry van Boven van PIT Veiligheidsmuseum. "Uiteraard ben ik heel erg blij dat we onze deuren weer mogen openen."

Die mening wordt gedeeld door Linda Engels van Luchtvaartmuseum Aviodrome. "We zijn heel blij dat we weer open mogen. De afgelopen weken hebben we de nodige voorzorgsmaatregelen genomen zodat wij de eisen van het kabinet ook kunnen opvolgen."

Bibliotheken hadden er niet op gerekend
Bibliotheken mogen ook per 11 mei weer open. Directeur Jan Gommer van de Flevomeer Bibliotheken in Biddinghuizen, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Swifterbant, Urk en Zeewolde is daar erg blij mee, maar had het niet helemaal verwacht. "In de eerste plaats waren we verrast dat de bibliotheken überhaupt genoemd werden. Wel hebben we er natuurlijk rekening mee gehouden dat we op enig moment weer voorzichtig open zouden kunnen."

Sportscholen niet blij
Minder goed nieuws was er voor de sportscholen. Deze moeten hun deuren gesloten houden tot 1 september. Er wordt nog wel per branche bekeken of eerder openen mogelijk is, zei Rutte. Han de Hair, voorzitter van de Vereniging van Exclusieve Sportcentra stelt dat de fitnessbranche hiermee keihard wordt getroffen. "Drie miljoen fitnessbeoefenaren krijgen tot 1 september geen toegang tot hun lokale sportschool. Voor clubleden en voor ondernemers is er geen uitzicht om samen te werken aan leefstijlverbetering en ziekte-preventie", aldus De Hair.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel