Demonstratie van Pegida bij moskee gaat niet door

ALMERE • Vr 8 mei 2020 | 14:01 • Vrijdag 8 mei 2020 | 14:01

Een geplande demonstratie van de anti-islambeweging Pegida in Almere Stad gaat vrijdagmiddag niet door. Pegida wilde tussen 13:00 en 15:00 uur bij de Abou Bakr-moskee demonstreren tegen de versterkte gebedsoproepen die vanaf 1 mei iedere vrijdag worden gehouden. Vrijdagochtend liet een vertegenwoordiger van de beweging aan de gemeente weten dat de bijeenkomst niet doorging. Ook een overhaast ingeplande tegendemonstratie is daardoor afgeblazen.

Edwin Wagensveld van Pegida laat vanuit Duitsland weten dat op 1 mei een aanvraag voor de demonstratie is gedaan bij de gemeente. Pas donderdagmiddag 7 mei is de aanvraag volgens hem in behandeling genomen. Om 22:00 uur 's avonds kreeg Pegida de mededeling dat de vergunning voor de demonstratie was afgegeven.

Toch werd de demonstratie vrijdagochtend weer afgezegd. Omdat de gemeente donderdag pas laat van zich liet horen, waren twee van de vaste organisatoren van Pegida er vanuit gegaan dat de demonstratie niet doorging. Daardoor hadden zij geen vrij gevraagd bij hun werkgever. De derde vaste organisator werd vrijdagochtend ziek wakker en daarom werd de demonstratie afgeblazen. Edwin Wagensveld zegt binnenkort alsnog te willen demonstreren tegen de versterkte gebedsoproepen bij de Almeerse moskee. Een nieuwe datum is nog niet besloten. Pegida had de geplande demonstratie van vandaag overigens niet aangekondigd via hun sociale mediakanalen.

Gemeente Almere
Volgens een woordvoerder van de gemeente Almere klopt het dat de vergunning pas laat is afgegeven. Daardoor was het toestaan van de demonstratie ook nog niet naar buiten toe gecommuniceerd. Volgens de woordvoerder had Pegida aan alle voorwaarden voldaan. Maximaal 30 personen zouden vanwege de coronamaatregelen op anderhalve meter afstand van elkaar mogen demonstreren. De demonstratie zou in de openbare ruimte rond de Abou Bakr-moskee mogen plaatsvinden.

Tegendemonstratie afgeblazen
Moslimorganisatie Oemmah Nederland kreeg donderdagavond laat lucht van de voorgenomen Pegida-demonstratie. Daarop kondigden zij meteen een tegendemonstratie aan. Maar ook die plannen zijn voorlopig in de ijskast gezet. De organisatie zegt een nieuwe datum af te wachten. Op dat moment wil Oemmah Nederland alsnog een tegengeluid laten horen tegen de volgens hen "haatzaaiende en opruiende" demonstratie van Pegida.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel