Noordoostpolder vindt verhoging bijdrage Veiligheidsregio niet eerlijk

NOORDOOSTPOLDER • Ma 11 mei 2020 | 23:14 • Maandag 11 mei 2020 | 23:14

Zowel het college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad van Noordoostpolder zijn het niet eens met de 1,4 miljoen euro die extra betaald moet gaan worden aan de Veiligheidsregio Flevoland. Tijdens een digitale commissievergadering maandagavond werd duidelijk dat het college en de raad de verhoging van de bijdrage niet eerlijk vinden.

De kosten van de Veiligheidsregio Flevoland worden door de zes gemeenten betaald. Dat is jarenlang volgens een vaste verdeelsleutel gegaan. Het is nu de bedoeling dat die verdeling anders wordt, waardoor Noordoostpolder, Zeewolde en Dronten meer moeten gaan betalen. Het bedrag van Urk blijft ongeveer gelijk en Almere en Lelystad hoeven minder bij te dragen.

In de begroting van de veiligheidsregio voor de komende jaren is te zien dat er sowieso meer geld naar het samenwerkingsverband moet. De laatste jaren is de veiligheid van de Flevolanders door bezuinigingen in het gedrang gekomen, zegt de veiligheidsregio. In elke gemeente wordt de noodzaak van extra geld voor de Veiligheidsregio Flevoland dan ook ingezien.

Naast Noordoostpolder wil ook de gemeente Zeewolde niet instemmen met de nieuwe verdeelsleutel. Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten heeft door laten schemeren dat zijn gemeente niet staat te springen om verhoging van de kosten. Gebben maakt overigens deel uit van het bestuur van de Veiligheidsregio Flevoland en daarin heeft hij de portefeuille Financiën. In die functie zegt hij begrip te hebben voor de nieuwe financiële aanpak.

Burgemeester Westmaas van Noordoostpolder liet de gemeenteraadsleden weten dat de afwijzing van de verdeelsleutel geen effect zal hebben op het functioneren van de Veiligheidsregio: "Het geld komt linksom of rechtsom op tafel".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel