Gemeenten accepteren toch hogere bijdrage aan Veiligheidsregio

FLEVOLAND • Ma 21 juni 2021 | 22:41 • Maandag 21 juni 2021 | 22:41

Na Zeewolde zal ook Noordoostpolder instemmen met een hogere bijdrage aan de Veiligheidsregio Flevoland. De Noordoostpolder gaat per jaar 1,4 miljoen euro extra betalen en bij Zeewolde komt er zes ton per jaar bovenop. Hiertegen was eerder veel weerstand.

De Veiligheidsregio is het samenwerkingsverband van alle Flevolandse gemeenten, de politie, de brandweer en de geneeskundige zorg. Alle zes gemeenten betalen mee aan het in stand houden ervan, de verdeelsleutel is wel veranderd. De bijdrage van Zeewolde en Noordoostpolder gaat fors omhoog, terwijl Almere en Lelystad verhoudingsgewijs minder hoeven te betalen,

Afgelopen jaar hebben beide gemeenten daar protest tegen aangetekend. Zeewolde heeft de zaak uiteindelijk voorgelegd aan een geschillencommissie. Die oordeelde dat de verhoging van de jaarlijkse bijdrage aan de Veiligheidsregio rechtmatig is en dus door kan gaan. Toch leverde het geschil wel iets op. De zogenoemde ingroeiperiode voor de 'nadeelgemeenten' mag zeven jaar duren, in plaats van vijf. Dit betekent dat Noordoostpolder en Zeewolde ieder jaar iets meer gaan bijdragen en over zeven jaar pas het volledige bedrag moeten gaan betalen.

Discussie nog niet voorbij
Ook Zeewolde stemde na het advies van de geschillencommissie in met de nieuwe verdeelsleutel. Maar de discussie voor de toekomst is daarmee volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter niet beëindigd. Gorter blijft van mening dat het budgetrecht van de gemeenteraad wordt aangetast. Oftewel, de raad mag niet volledig zelf bepalen hoeveel geld aan de Veiligheidsregio wordt uitgegeven, omdat de gemeente deel uitmaakt van een verplicht samenwerkingsverband.

"Wij hebben alleen maar gelaten en er niets voor terug gekregen", vindt Gorter. Hij verwacht dat plattelandsgemeenten relatief meer gaan betalen dan de grote steden. "Zeewolde zal kritisch blijven ten aanzien van haar bijdragen aan gemeenschappelijke regelingen", aldus de burgemeester.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel