Veiligheidsregio bezorgd over toekomst brandweer

FLEVOLAND • Wo 28 oktober 2020 | 20:17 • Woensdag 28 oktober 2020 | 20:17

De brandweer krijgt de komende jaren te maken met grote veranderingen. En de gevolgen daarvan zijn niet positief, waarschuwt de Veiligheidsregio Flevoland. Verwacht wordt dat de kosten stijgen en het werk als brandweervrijwilliger een stuk minder aantrekkelijk wordt.

Het Nederlandse brandweersysteem moet noodgedwongen op de schop door een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Brandweerkorpsen in ons land bestaan nu uit een mix van beroepsbrandweer en vrijwilligers. Beiden voeren dezelfde taken uit en zijn gelijkwaardig opgeleid. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk dat vrijwilligers diensten meedraaien op een kazerne.

Europese regels stellen echter dat gelijk werk ook gelijk beloond moet worden. Dat zou betekenen dat alle brandweervrijwilligers een deeltijdcontract moeten krijgen. Gevolg daarvan is dat de brandweerzorg praktisch onbetaalbaar wordt. Vooral buiten de grote steden bestaan brandweerkorpsen grotendeels uit vrijwilligers.

Verschillen nemen toe
De 25 veiligheidsregio's en het Ministerie van Justitie en Veiligheid zijn de afgelopen tijd bezig geweest met het vinden van een oplossing. Het plan is om er voor te zorgen dat de werkzaamheden van vrijwilligers en brandweerlieden in vaste dienst van elkaar gaan verschillen. Dan geldt de verplichting voor een gelijke beloning namelijk niet meer.

Basistaken zoals het blussen van een brand of het bevrijden van slachtoffers bij een auto-ongeluk mogen beide groepen uitvoeren.

Bij specialistische zaken, zoals het bestrijden van een brand in een ondergrondse parkeergarage of werken als duiker, wordt wel onderscheid gemaakt. Vrijwilligers mogen slechts één van die taken uitvoeren en beroepsbrandweermensen moeten er verplicht drie kunnen. Ook moeten mensen in vaste dienst bijvoorbeeld voorlichting geven over brandveiligheid en onderhoud op de kazerne verrichten.

In deze animatie worden de wijzigingen uitgelegd

'Grote gevolgen'
De Veiligheidsregio Flevoland waarschuwt echter dat deze denkrichting 'grote consequenties voor onze regio heeft in organisatorisch en financieel opzicht'.

Vrijwilligers mogen namelijk geen diensten meer meedraaien met beroepsbrandweer en niet meer gekazerneerd worden. "Dat heeft grote gevolgen voor de inzetbaarheid en opkomsttijden en mogelijk ook voor de motivatie van de vrijwilligers."

Om er toch voor te zorgen dat de brandweer altijd paraat staat moeten waarschijnlijk alsnog mensen parttime worden aangesteld of in vaste dienst komen. Tegelijkertijd neemt de druk op vast personeel toe doordat vrijwilligers minder specialistische taken mogen verrichten.

Oplossing nog niet in zicht
Een oplossing voor de problemen die worden geschetst is nog niet meteen in zicht. Onder alle brandweermensen in Nederland wordt nu een opiniepeiling gehouden om te kijken hoe ze tegen de voorgestelde veranderingen aankijken. Het Veiligheidsberaad, waarin alle veiligheidsregio's zijn vertegenwoordigd, verwacht in december een besluit te nemen over de veranderingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel