Acht grafstenen kapotgeslagen op begraafplaats

URK • Wo 13 mei 2020 | 20:28 • Woensdag 13 mei 2020 | 20:28

Acht grafstenen zijn vernield op de begraafplaats aan de Holkenkamp op Urk. Stenen platen zijn stuk geslagen, en ook vazen en planten moesten het ontgelden. De begraafplaats was woensdagavond korte tijd afgesloten. De emoties van nabestaanden die kwamen kijken, liepen hoog op.

Volgens de gemeente zijn de vernielingen vermoedelijk woensdagmiddag aangericht tussen 17.00 en 18.00 uur. Er zijn geen bekladdingen of ander vandalisme. Op de begraafplaats hangt een camera. De politie gaat die beelden bekijken. De vernielingen worden volgens de gemeente uitermate serieus opgepakt door de politie. Die doet donderdagmiddag een oproep aan getuigen om zich te melden.

"Urkers begrijpen het niet"
Urkers die kwamen kijken bij het graf van hun overleden familielid kunnen het niet begrijpen. "Degene die dit heeft gedaan weet echt niet waar 'ie mee bezig is geweest". Veel mensen kijken zichtbaar aangeslagen naar het graf. Een vrouw geeft aan dat de zus van haar oma hier begraven ligt. "Mijn oma is heel emotioneel op dit moment", zegt ze.

"Is onze samenleving dan zo afgetakeld?"
De PVV-fractie op Urk heeft woensdagavond meteen schriftelijke vragen gesteld over de grafschennis. Fractievoorzitter Hendrik Wakker noemt het schandalig en vraagt zich af: "Is onze samenleving dan zo afgetakeld dat zelfs de doden niet met rust kunnen worden gelaten?"

De partij wil weten hoe de vernielingen op klaarlichte dag konden gebeuren. De PVV wil dat eventuele camerabeelden zo snel mogelijk openbaar gemaakt worden. Daarnaast vraagt Wakker of de gemeente de graven in ere kan herstellen.

Ook de SGP op Urk stelde woensdagavond meteen vragen over de vernielingen. De partij wil onder meer weten hoe de gemeente vandalisme als dit in de toekomst denkt te voorkomen.

Ook burgemeester Bakker reageert verontwaardigd: "Vandalisme is verwerpelijk, maar grafschennis is buiten alle proporties. Ik heb hier geen woorden voor." Ook wenst zij de nabestaanden sterkte en spreekt ze de hoop uit dat de daders zichzelf snel melden.

Tweede begraafplaats van Urk
De begraafplaats aan de Holkenkamp op Urk was de tweede begraafplaats in het dorp, na de oude begraafplaats bij het Kerkje aan de Zee. De begraafplaats ligt middenin een woonwijk. Sinds de aanleg in 1974 van de derde en grootste begraafplek in het Urkerbos wordt er aan de Holkenkamp nauwelijks meer begraven. Toch zijn er nog veel nabestaanden die een bezoek brengen aan de graven bij de Holkenkamp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel