Politiek maakt zich zorgen om financiële toekomst

LELYSTAD • Wo 20 mei 2020 | 0:58 • Woensdag 20 mei 2020 | 0:58

De gemeenteraad van Lelystad is bezorgd over de financiële toekomst van de stad. Tijdens de eerste termijn van de kadernota 2021-2023, waarin het huishoudboekje van de stad wordt besproken, werd duidelijk dat er de komende jaren zwaar bezuinigd zal moeten worden vanwege de coronacrisis. Dit komt bovenop de bezuinigingen die al noodzakelijk waren door de huidige erbarmelijke financiële situatie van Lelystad.

De vergadering begon met een verzoek van de PVV om de hele kadernota-bespreking uit te stellen. De partij vindt het onderwerp zo belangrijk dat het fysiek besproken moet worden in plaats van een online-raadsvergadering.

Ook vindt de PVV dat er door de coronacrisis nog te veel onduidelijkheden zijn om nu al een uitgavepatroon vast te stellen voor de komende jaren. Ondanks dit verzoek werd besloten om door te gaan met de vergadering.

Transitiefonds
Ook GroenLinks vindt het nog te vroeg om nu al besluiten te nemen vanwege de nasleep van de coronacrisis. Wel kwam de partij met het verzoek om een transitiefonds in te stellen om de bezuinigen op de jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning soepel te laten verlopen en geen onherstelbare schade aan te richten door grof te bezuinigen. In totaal wil GroenLinks daarom 4 miljoen euro uit de gemeentelijke reserves halen.

Artikel 12-gemeente
Ook de SP wil dat er harde keuzes worden gemaakt om zo te voorkomen dat Lelystad, net als vroeger, een artikel 12 gemeente wordt en onder curatele van het Rijk komt te staan. De partij wil daarom meer geld uit Den Haag om de oplopende tekorten in de jeugdzorg op te vangen. Dit jaar is dat tekort al 7 miljoen euro. Ook D66 vindt ingrijpen onvermijdelijk. Het water staat bij de jeugdzorg aan de lippen volgens de partij en dan worden de gevolgen van de coronacrisis nog niet eens meegerekend. D66 wil ook ingrijpen in de culturele sector door verschillende instanties samen te laten werken om zo efficiënter te worden.

Snijden in eigen organisatie
De fractie van Mooi Lelystad vindt dat er gesneden moet worden in de eigen gemeentelijke organisatie en dat er 10% minder subsidie moet worden uitgegeven. Ook vindt de partij dat complexe zorgtaken terug moeten worden gegeven aan het Rijk omdat de kosten te hoog zijn.

De VVD wil bezuinigen op de ambtelijke organisatie en wil vooral huizen bouwen om Lelystad te laten groeien. De partij wil geen reserves gebruiken en ook geen lastenverzwaringen voor de burgers. De Partij van de Arbeid wil blijven investeren in de stad maar dit mag niet ten koste gaan van de zorg. De basisvoorzieningen in de wijk moeten behouden blijven.

Over het algemeen zijn de meeste partijen in de gemeenteraad zich ervan bewust dat de zware financiële tijden gepaard zullen gaan met heftige bezuinigingen. De 'kaasschaafmethode' zal daarbij dit keer niet toereikend zijn. Op 2 juni vergadert de gemeenteraad verder over de kadernota 2021-2023.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel