Schade natuurgebied na brand lijkt mee te vallen

LELYSTAD • Ma 25 mei 2020 | 16:06 • Maandag 25 mei 2020 | 16:06

De schade na de brand van afgelopen weekend in het natuurgebied Flevohout in Lelystad lijkt mee te vallen. Dat zegt het Flevo-Landschap. In totaal is een halve hectare bos in de as gelegd.

De brand brak afgelopen zaterdag uit tussen de Lage Vaart bij de wijk Landerijen en de A6, achter de KFC en McDonald's. Voor het blussen werden speciale brandweerauto's ingezet, die normaal op Lelystad Airport gebruikt worden.

In het afgebrande deel groeide bamboe. Dat stond daar omdat Flevohout vroeger een productiebos was waar verschillende soorten gewassen experimenteel zijn neergezet. Tegenwoordig is het gebied bedoeld voor recreatie.

Volgens het Flevo-Landschap is door de brandweer een hut gevonden in het verbrande gebied. Het is volgens de politie niet duidelijk of het vuur daar ook ontstaan is.

Beverburcht
De beverburcht in het gebied is niet verstoord door het vuur zegt het Flevo-Landschap. Hetzelfde geldt voor een ooievaarsnest. Dat staat precies op de rand van het verwoeste gebied. De jongen zitten gewoon nog onverstoord in het nest.

De schade aan het gewas moet nog goed bekeken worden. De verwachting is dat het bamboe weer vanzelf gaat groeien. Als het dood is, plant het Flevo-Landschap nieuwe bamboe.

Veel brandweer-inzet
Een reden voor de massale inzet van de brandweer was volgens het Flevo-Landschap een elektriciteitsmast die in het natuurgebied staat. Dat is een belangrijke aanvoerroute voor Noord-Nederland. De mast is niet beschadigd geraakt door het vuur.

Rondom de elektriciteitsmast zijn de afgelopen jaren al veel bomen gekapt. Dat heeft te maken met brandgevaar. De brandweer heeft nog extra gewezen op het kort houden van omliggende bomen, naar aanleiding van de brand afgelopen weekend. Het Flevo-Landschap gaat bekijken of extra kap nodig is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel