Zorgboerderijen open met behulp van coronabutton

LELYSTAD • Di 26 mei 2020 | 6:09 • Dinsdag 26 mei 2020 | 6:09

Zorgboerderij Groei-End en zorgboerderij Lelystad zijn weer beperkt open met behulp van een handig apparaatje; een button die gaat piepen en knipperen als je te dicht bij elkaar komt. Zo kan iedereen die op de zorgboerderij werkt, zich gemakkelijker houden aan de RIVM-voorschriften.

Als de afstand tussen mensen die de button op hebben groter dan 1,5 meter is, dan knippert een groen lampje op beide apparaatjes. Maar zo gauw je dichter bij elkaar komt, knippert een rood lampje en hoor je een pieptoon. Maik Wubs, mede-eigenaar van Zorgboerderij Groei-End vindt de button een succes. Hij heeft er 17 gekocht. "Hoewel het wel even wennen was, merk je dat we met de button beter afstand van elkaar houden."

'Groen lichtje is goed'
Op de boerderij werken mensen met een psychiatrische achtergrond die allemaal een button op hebben. Af en toe zie je ze nog wel dicht bij elkaar, maar als ze het piepsignaal horen, springen ze uit elkaar. Jolanda weet al goed hoe het apparaatje werkt. "Een groen lichtje is goed. Als er een rood lichtje komt, dan moet je achteruit gaan."

25 euro per stuk
De buttons kosten ongeveer 25 euro per stuk. Met een upgrade kan het apparaatje ook mensen met corona helpen opsporen. Dat vertelt begeleider Nico Buisman die het idee heeft van een familielid uit Oostenrijk. "Als blijkt dat iemand positief getest is, dan kan je met de button uitzoeken met wie de persoon hier in contact is geweest."

'Makkelijker van start'
Op de zorgboerderij hebben ze die optie niet op het apparaatje laten toevoegen. Ze zijn al blij dat ze nu wat gemakkelijker van start kunnen gaan. Van de tachtig mensen die er normaal werken, zijn er nu ongeveer twintig aanwezig. Voor iedereen is het wennen aan werken op 1,5 meter van elkaar. Het grote voordeel is dat Wubs en anderen hun werk als begeleiders beter kunnen uitvoeren. "We hoeven niet de hele dag te roepen: Denk om de afstand!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel