Gemeenteraad: 'Kindvluchtelingen uit Griekenland welkom in Nederland'

LELYSTAD • Wo 27 mei 2020 | 0:18 • Woensdag 27 mei 2020 | 0:18

Een krappe meerderheid van de Lelystadse gemeenteraadsleden steunt een oproep om vluchtelingenkinderen uit Griekenland in Nederland op te vangen. Het gaat om minderjarige kinderen die nu in kampen op het Griekse eiland Lesbos en bij de Grieks-Turkse grens zitten.

De lokale fracties van GroenLinks, ChristenUnie, CDA, PvdA, JongLelystad, DENK en de SP dienden hierover dinsdagavond een motie in. Het Lelystadse stadsbestuur moet de Nederlandse regering verzoeken om snel 500 van deze kinderen in de asielprocedure op te nemen. Volgens deze partijen vindt in de Griekse kampen op dit moment een grote humanitaire crisis plaats en maakt de dreiging van een corona-uitbraak de situatie nog spoedeisender. De Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children hebben gemeenten daarom opgeroepen om gezamenlijk kindvluchtelingen een veilige plek in Nederland te bieden.

De Nederlandse rijksoverheid heeft juist besloten in te zetten op ondersteuning van opvang in Griekenland zelf. De Lelystadse indieners van de motie denken dat hoe meer gemeenten zich uitspreken voor het opvangen van deze vluchtelingenkinderen, de druk op het kabinet wordt opgevoerd om ze alsnog naar ons land te halen.

De InwonersPartij, Leefbaar Leystad en de PVV vinden dat het landelijk beleid leidend is. Zij hebben dan ook tegen de motie gestemd, net als Forum voor Flevoland en Forum voor de Ouderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel