Eis: negen maanden jeugddetentie en jeugd-tbs voor Almeerder

ALMERE • Di 2 juni 2020 | 16:19 • Dinsdag 2 juni 2020 | 16:19

Tegen een 18-jarige Almeerder is dinsdag negen maanden jeugddetentie en onvoorwaardelijk jeugd-tbs geëist voor het medeplegen van drie gewapende overvallen. Die vonden plaats in september en november 2019 plaats in Almere.

De jonge Almeerder legde in de rechtbank een verklaring af. Hij bekende in november 2019 betrokken te zijn geweest bij de overval op drogisterij De Wit aan de Rembrandtweg. Ook vertelde hij een aandeel te hebben gehad bij een woningoverval aan de Sportmark. De overval op het Goudpand in september 2019 aan de Olstgracht in Almere waar het OM hem ook van verdenkt, ontkent de man.

Op de vraag waarom de verdachte na zoveel maanden stilte nu toch verklaart, antwoordt zijn advocaat dat de Almeerder bang is voor de medeverdachten die dinsdagmiddag en woensdag terecht staan. "Toen mijn cliënt hoorde dat de strafzaken apart worden behandeld, besloot hij te verklaren."

Gewapende overvallen
De Almeerder zou vorig jaar betrokken zijn geweest bij drie gewapende overvallen, gepleegd met vier minderjarige medeverdachten, in wisselende samenstellingen. Bij de overval op de woning aan de Sportmark op 13 november bedreigde hij de bewoners met een pistool. Samen met de medeverdachte die een mes bij zich had, beroofden zij de moeder en de zoon van een tablet en een drone.

Bij de overval op Drogisterij De Wit vier dagen daarvoor had de jongeman een vleesmes bij zich. Ook die overal pleegde hij met een minderjarige medeverdachte.

De daders van de overval op de goudhandelaar aan de Olstgracht in september waarbij een tas met sieraden zijn gestolen, zijn nog onbekend. Wel wordt volgens de officier van justitie aan de hand van tapgesprekken duidelijk dat de 18-jarige de sieraden in bezit had en bij een andere goudhandelaar zou hebben ingewisseld.

De advocaat pleitte voor voorwaardelijk jeugd-tbs. Volgens de raadsman distantieert zijn cliënt zich van zijn foute vriendenkring en is hij vastbesloten een andere weg in te slaan. ,,Hij verdient een lichtere straf”, aldus de advocaat.

Op 30 juni doet de rechtbank uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel