Lelystad bezuinigt 9,3 miljoen op jeugdzorg en WMO

LELYSTAD • Wo 3 juni 2020 | 19:48 • Woensdag 3 juni 2020 | 19:48

De gemeente Lelystad wil de komende vier jaar totaal 9,3 miljoen euro bezuinigingen op de jeugdhulp, de wet maatschappelijke ondersteuning en op de ondersteuning aan werkzoekenden.

De bezuinigingen zijn volgens het college van B en W noodzakelijk, omdat zonder ingrijpen de financiële tekorten de pan uitrijzen en Lelystad mogelijk onder toezicht van het Rijk komt te staan. Jaarlijks dreigen de kosten op totaal 104 miljoen euro uit te komen, zo'n tien miljoen euro meer dan er beschikbaar is.

Het gaat om de beleidsterreinen, waarvoor gemeenten sinds 2015 de verantwoordelijkheid van het Rijk hebben overgenomen: de jeugdzorg, wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en de participatiewet. Bijna alle gemeenten komen hierop fors geld tekort. Lelystad probeert al jaren grip op de uitgaven te houden, maar volgens het college is er nu echt een andere aanpak. Het college wil die in vier jaar veranderen.

Jeugdhulp
De stijgende kosten door het groeiende aantal jongeren dat in Lelystad een beroep doet op de jeugdhulp baren de gemeente al jaren zorgen. Tegelijk krijgt de gemeente voor de jeugdzorg minder geld van het Rijk.
Vorig jaar is al afgesproken dat er moet worden bezuinigd op de zware zorg. Kinderen en jongeren moeten zoveel mogelijk met lichtere zorg van jeugd en gezinsteams en door scholen worden geholpen.

Het college wil tot en met 2024 5,9 miljoen in de jeugdhulp snijden ten opzichte van het verwachte budget zonder maatregelen. Zwaardere zorg via zorgaanbieders en maatwerk worden alleen nog toegankelijk voor kinderen met complexe of meervoudige problemen. Ook wordt een plan voor hulp via het onderwijs uitgewerkt.
Alle contracten met (75) zorgaanbieders voor maatwerk in de jeugdhulp worden ontbonden en opnieuw aanbesteed.
Om jongeren goed te kunnen screenen en te beoordelen, trekt het college twee miljoen euro uit. Ook komt er een half miljoen beschikbaar voor hulp aan gezinnen en kinderen, onder meer via het scheidingsloket en coaching van ouders.

WMO en Welzijn
Onder de WMO vallen onder meer de huishoudelijke hulp, scootmobielen en specifieke zorg aan ouderen en anderen die zorg nodig hebben. Ook hiervan lopen de uitgaven jaarlijks op. Het college wil het aanbod versoberen en totaal 2,4 miljoen bezuinigen.

Alleen inwoners die echt niet zonder de zogeheten maatwerkdienstverlening als huishoudelijke hulp, de regiotaxi, kortdurend verblijf of dagbesteding kunnen, krijgen hier nog toegang toe. Dat moet een besparing van zeven ton opleveren. Het uitgangspunt wordt dat mensen op eigen kracht of via hun netwerk zaken regelen. Daarbij is ook een rol bedacht voor vrijwilligers.

Op vervoersvoorzieningen en woningaanpassingen wordt 3,5 ton bezuinigd. Aan woningaanpassingen was de gemeente vorig jaar 1,7 miljoen euro kwijt.
Op versoberen van 'aanpalende terreinen' als buurtbudgetten, schoolontbijt, of subsidie aan vrijwilligersactiviteiten kan een half miljoen worden bezuinigd.

Participatiewet
De participatiewet is bedoeld om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of mensen in de bijstand aan werk te helpen. In plaats van dat langdurig werklozen in de kaartenbakken blijven zitten, wil het college proberen om hen via het Werkbedrijf Lelystad aan een baan te helpen. Het doel is dat er jaarlijks twintig mensen met afstand tot de arbeidsmarkt via het Werkbedrijf aan een baan worden geholpen. Dat bespaart de gemeente geld op bijstandsuitkeringen. Totaal moet dit een bezuiniging van een miljoen opleveren.

De noodzaak om de uitgaven in de hand te houden wordt volgens het college nog versterkt door de coronacrisis. Als straks meer mensen hun baan verliezen en aankloppen voor hulp, moet die ook voor hen beschikbaar zijn. Dat lukt alleen als de huidige uitgaven worden teruggebracht.

Veranderingen niet van een op andere dag
Het college realiseert zich dat de veranderingen niet van de een op de andere dag kunnen. Mensen die nu WMO-zorg krijgen, behouden hun bestaande zorg. De nieuwe aanpak geldt alleen voor nieuwe aanvragen.
In de jeugdzorg wil het college wel versneld veranderen en waar mogelijk in juli volgend jaar bestaande afspraken hebben beëindigd.

De gemeenteraad moet zich nog over de voorstellen uitspreken. Dat gebeurt nog deze maand, met op 30 juni een definitief besluit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel