'Versoepeling coronamaatregelen helpt touringcarsector niet'

FLEVOLAND • Do 4 juni 2020 | 6:15 • Donderdag 4 juni 2020 | 6:15

Het klinkt mooi dat er vanaf 15 juni weer binnen Europa gereisd mag worden, maar het verandert niets aan dit rampjaar voor de touringcarsector. Dat zegt Menno Braker. Hij is eigenaar van Márion Reizen uit Dronten. Zijn bussen staan al maanden in de stalling. Sporadisch rijdt er een keer een bus. Henry Meering is de eigenaar van Almere Tours en ook bij hem is het beeld niet anders. "Het is een grote ramp."

Ondanks de versoepelingen die het kabinet heeft aangekondigd, verwachten de twee bedrijven weinig verandering in hun werkveld. In de persconferentie op woensdagavond maakte premier Mark Rutte bekend dat het reizen naar 12 Europese bestemmingen weer wordt toegestaan. De touringcarbedrijven verwachten echter dat dat hun bussen voorlopig in de garage blijven staan. "Het is nog altijd dramatisch" vertelt Menno Braker.

Verschil tussen bus en touringcar
Hoewel er versoepelingen zijn doorgevoerd bij het openbaar vervoer, gelden deze regels niet voor touringcars. In een stadsbus mogen maximaal 30 mensen zitten mits ze een mondkapje dragen. In een touringcar geldt deze regel niet. Daar moet de 1,5 meter in acht genomen worden en kunnen er daardoor slechts 12 à 13 personen in een bus.

"Het is een rampjaar voor de touringcarsector"

— Menno Braker, eigenaar Marion Reizen

Dat de regels van het OV niet gelden voor de touringcarsector verbaast de eigenaar van Márion Reizen. "Een vol vliegtuig komt aan op Schiphol, met 30 man mogen ze in een bus. En wij mogen vervolgens maar 13 man in een bus hebben." aldus Menno Braker van Márion Reizen. Hij hoopt dan ook dat de regering de voorwaarden van het OV ook voor zijn sector laat gelden.

'Veiliger dan OV'
Henry Meering van Almere Tours is ook verbaasd dat hij niet meer mensen mag vervoeren. Volgens hem is het mogelijk veiliger in touringcars. "Bij ons zijn het geen onbekende mensen die in- en uitstappen. De groep kent elkaar."

Een bus met twaalf passagiers is niet rendabel om mee te rijden. Daar zijn Márion Reizen en Almere Tours snel achter gekomen. Als de regels versoepeld worden en er 30 mensen mee mogen, zou dat al voor een flinke verbetering zorgen. Volgens Meering pleit de branchevereniging van touringcarbedrijven voor de zelfde regels voor al het personenvervoer.

Annuleren
Praktisch alle boekingen zijn bij de twee busmaatschappijen geannuleerd. Almere Tours moet het vooral hebben van inkomende toeristen. Hij verwacht dat veel buitenlandse toeristen uit Nederland blijven totdat er een vaccin is gevonden. "Een grote groep stapt weer in als alles veilig is."

Márion Reizen merkt hetzelfde. Onlangs moest de maatschappij een groep van 80 Roemenen vervoeren. "Normaal past dat in één dubbeldekker. Nu moesten we met zes bussen rijden", aldus Braker van Márion Reizen.

Vergeten groep
Almere Tours heeft 10 touringcars. Op de manier zoals het nu gaat, kan het bedrijf het af met twee bussen. Een versoepeling van de regels voor de vervoerssector zou een wereld van verschil zijn voor het bedrijf van Harry Meering. "We worden vergeten in de versoepeling."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel