Initiatiefneemster demonstratie: "Het is nu tijd om anti-racist te zijn"

DRONTEN • Do 11 juni 2020 | 18:57 • Donderdag 11 juni 2020 | 18:57

Meer dan honderd mensen lieten donderdagmiddag hun stem horen tegen racisme op het Meerpaalplein in Dronten. De 14-jarige Lara Omer die deze Black Lives Matter-demonstratie organiseerde, was zichtbaar ontroerd.

Het publiek droeg mondkapjes en stond op anderhalve meter afstand van elkaar. Tussen drie en vier uur waren er toespraken van burgemeester Jean Paul Gebben en van Lara Omer zelf. Haar laatste woorden kwamen er samen met tranen uit. Volgens de jonge organisator is racisme een virus waar geen geneesmiddel voor is.

"Het is niet oké om iemand anders te behandelen omdat ze een andere afkomst hebben, andere religie of andere seksualiteit. We zijn allemaal hetzelfde en iedereen verdient dezelfde kansen. Het is niet genoeg om alleen geen racist te zijn, het is tijd om anti-racist te zijn."

Koude rillingen over de rug
Burgemeester Gebben sprak zijn complimenten uit naar de organisatie en zei dat de koude rillingen hem over de rug liepen. "We mogen in dit land vinden wat we willen, zeggen wat we willen en we mogen er voor staan. En ik ben er trots op dat jullie hier staan en dat ik jullie burgemeester mag zijn." Volgens Gebben wordt overal waar mensen anders zijn gediscrimineerd en mag dat niet gebeuren. "Laat los wat je denkt te weten. Stel jezelf de vraag: datgene wat ik doe, is dat wel het goede? Als corona ons iets geleerd heeft, is het dat dingen van de ene op de andere dag totaal anders kunnen gaan." De burgemeester hoopte dat het met racisme ook zo kan gaan.

Verhalen van demonstranten
Ook onder de demonstranten op het plein werd het thema besproken. Een demonstrante met een spandoek waarop 'I can't breathe' stond, vertelde dat ze dagelijks met racisme te maken heeft. "Mensen kijken je met afschuw aan, je hoort op de achtergrond woorden. Het wordt ook echt fysiek, ik ben gewoon echt van mijn fiets afgeslagen door iemand die vond dat ik hier niet thuis hoorde."

Ook een jongen uit Lelystad vertelde dat hij in zijn jeugd ontzettend veel jongeren zag die het lastig hadden. "Zij kregen niet dezelfde kansen als ik en kunnen daarom niet op dezelfde universiteit zitten als ik nu zit."

De demonstratie van donderdagmiddag is niet de enige in Flevoland. Op vrijdag is er een Black Lives Matter-protest in Lelystad. Onder de naam 'Almere tegen racisme' is er zondag een demonstratie in het Lumièrepark.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel