Drie demonstraties tegen racisme aangekondigd

FLEVOLAND • Do 11 juni 2020 | 6:40 • Donderdag 11 juni 2020 | 6:40

Op enkele plekken in de provincie wordt de komende dagen gedemonstreerd om aandacht te vragen voor racisme. Met de demonstraties haken de organisatoren aan bij de Black Lives Matter-beweging.

Dronten
Op het Meerpaalplein in Dronten wordt donderdag een Black Lives Matter-demonstratie georganiseerd. Middelbare scholiere Lara Omer (14) organiseert de demonstratie. Die is van 15:00 uur tot 16:00 uur.

Tijdens de demonstratie houden Lara Omer en Jean Paul Gebben, de burgemeester van Dronten, toespraken. De scholiere wil met de demonstratie aankaarten dat racisme volgens haar ook in Nederland een groot probleem is en niet alleen in Amerika.

Lelystad
Vrijdag is er een Black Lives Matter-protest in Lelystad. Deze demonstratie is van 18.00 uur tot 19.30 uur op de Agorahof. De bijeenkomst wordt georganiseerd door jongeren met verschillende achtergronden. Zij zeggen allemaal hun "eigen ding" op het gebied van racisme meegemaakt te hebben.

Op 4 juni was er ook al een demonstratie tegen racisme in Lelystad, maar daar kwamen erg weinig mensen op af. De organisatie hoopt nu op ruim honderd deelnemers.

Almere
Onder de naam 'Almere tegen racisme' is zondag een demonstratie in het Lumièrepark. Die begint om 17.00 uur en duurt tot 19.00 uur. De organisatie verwacht tussen de drie- en vijfduizend demonstranten.

Organisator Anneke Dalger vindt het belangrijk dat ook in een stad als Almere een dergelijke demonstratie wordt gehouden. "We herbergen zowat de hele wereld hier in Almere en dat willen we uitstralen. Maar zeker de 'witte kant' moet zijn bijdrage leveren aan de protesten om solidair te zijn en de verbinding met elkaar te maken."

Het Almeerse protest zou in de eerste instantie op het Stadhuisplein worden gehouden, maar vanwege de verwachte drukte is de locatie veranderd. De gemeente laat weten dat nog wordt bekeken hoe veel mensen maximaal aanwezig mogen zijn. De gesprekken met de organisatie zijn in volle gang.

Het Lumièrepark, de plek waar de demonstratie gehouden wordt

Afstand
Bij de Flevolandse demonstraties zijn uitgebreide maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de demonstranten voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Er worden onder meer markeringen op de grond aangebracht, die onderling anderhalve meter afstand hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel