Nabestaanden vissers bezoeken scheepswrak na schouw onderzoeksraad

URK • Ma 15 juni 2020 | 18:04 • Maandag 15 juni 2020 | 18:04

De nabestaanden van de opvarenden van de Urker kotter UK-165 bezoeken deze week het scheepswrak in Den Helder. Dat doen zij wanneer de schouw door de Onderzoeksraad voor Veiligheid op de kotter is afgerond.

Willem Foppen, broer van de omgekomen schipper Jochem, verwacht dat het bezoek zal helpen bij de verwerking van het kotterdrama: "Je neemt zo echt afscheid als het ware." De familie hoopt het anker van het schip te mogen houden als herinnering aan Jochem. Persoonlijke spullen van de twee opvarenden zijn bijna allemaal door de golven van de Noordzee weggespoeld.

De kotter, die vorig jaar op 28 november zonk in de Noordzee, werd woensdag boven water gehaald. Daarna is de kotter overgebracht naar Den Helder. Daar moest eerst zeewater en modder uit de kotter gepompt worden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet er momenteel een aantal dagen onderzoek.

Volgens Willem Foppen wordt er gekeken naar alles wat een aanwijzing kan zijn voor het bepalen van de precieze oorzaak van het ongeluk. Zo bekijken de onderzoekers welke kant hendels in de stuurhut opstonden en aan welke kant van de kotter er een net in het water heeft gehangen. Foppen verwacht dat elektronische informatie van de boordcomputers niet meer te achterhalen is door de invloed van het zoute zeewater. "Ik denk dat die informatie voorgoed verloren is gegaan."

Een woordvoerder van de Onderzoeksraad laat weten dat het definitieve onderzoeksrapport nog wel een aantal maanden op zich kan laten wachten. Het belangrijkste doel van het onderzoek is om te zien welke lessen er uit het ongeluk gehaald kunnen worden. Daardoor kan de veiligheid aan boord van schepen op de Noordzee in de toekomst hopelijk vergroot worden, aldus de woordvoerder.

Kotter is 'total loss'
Eindbestemming van de kotter zal waarschijnlijk de sloop worden. De UK-165 is 'total loss' en de familie heeft de eigendom overgedragen aan de verzekeringsmaatschappij. "Uiteindelijk is het natuurlijk een stuk ijzer en gaat het gewoon weg, is het gewoon klaar. In die zin moeten we het gewoon afsluiten", zo besluit Willem Foppen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel