Gemeenteraad is snel klaar met gesprek over Floriade

ALMERE • Di 16 juni 2020 | 22:55 • Dinsdag 16 juni 2020 | 22:55

De Almeerse gemeenteraad was dinsdagavond snel klaar met een bespreking over de Floriade. Nog steeds is het besluit om door te gaan met de wereldtuinbouwtentoonstelling niet genomen, maar dat er een meerderheid bestaat vóór die keuze is overduidelijk.

Het was de PVV die tijdens de bijeenkomst een aantal oproepen deed richting het college. Zo wil de partij voor 1 juli een uitgewerkt veiligheidsplan zien en duidelijkheid krijgen over de avondprogrammering van het evenement. Beide zaken zijn op dit moment nog een vraagteken.

PVV: risico's zo klein mogelijk houden
"Ondanks dat we fel tegenstander zijn van de Floriade heeft de PVV zich altijd constructief opgesteld en moties en amendementen ingediend om te zorgen dat het risico van het evenement zo klein mogelijk blijft. Dat hebben we nu ook weer gedaan", zegt fractievoorzitter Toon van Dijk.

De PVV kreeg weinig andere partijen met zich mee. "Tot mijn grote schrik steken alle partijen weer hun kop in het zand en zeggen ze dat dit soort moties niet nodig zijn." Van Dijk wijst met name naar de SP. Die partij is ook fel tegenstander van de Floriade maar gaf eind 2018 aan niet meer inhoudelijk mee te willen praten over het onderwerp. Alleen als het gaat over stoppen of het verplaatsen van financiële risico's naar het bedrijfsleven doet de partij mee aan bijeenkomsten.

'Nog steeds achter dat besluit'
SP-fractievoorzitter Hans Everhard zegt nog steeds achter zijn besluit uit 2018 te staan om zich grotendeels afzijdig te houden. "Het heeft geen enkele zin meer. We hebben geprobeerd wat we konden. Wat ik toen zei: dat er niet naar de SP wordt geluisterd, dat wordt maar weer bevestigd."

Volgens Everhard is de tactiek van de SP niet slechter dan die van de PVV. "Ik moet constateren dat de PVV niet effectief is. De dingen die ze willen veranderen, daar hebben ze geen meerderheid voor. Dus ik constateer gewoon dat de SP de juiste koers heeft gevaren tot nu toe en we blijven bij ons standpunt."

Lot Urban Greeners onduidelijk
Een andere oproep die de PVV doet is het afschaffen van de Urban Greeners. Dit is een groep jonge ondernemers die in aanloop naar de Floriade innovatieve projecten en evenementen moet organiseren. Een aantal jaar geleden waren ze daar vrij actief mee, maar de afgelopen tijd is het stil.

Wethouder Jan Hoek vertelde dat door de Floriade BV is aangegeven dat er eigenlijk meer geld nodig is voor de Urban Greeners. Daar is de gemeente niet mee akkoord gegaan. "Daarmee zijn ze niet opgedoekt. Maar de middelen in de begroting van de gemeente zijn er niet meer." Het is nu aan de Floriade BV om te bekijken of er nog een rol is weggelegd voor de Urban Greeners.

Nog een keer in debat
De PVV wil voordat de gemeenteraad zich definitief uitspreekt over de Floriade nog een keer in debat met het college. De partij hint op een motie van wantrouwen. "De vertrouwensvraag moet gesteld worden." Door het aanvragen van dat debat is onzeker of de stemming die gepland staat voor donderdagavond ook doorgaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel