Hoger beroep supermarktovervallen: zwaardere strafeisen

ALMERE • Wo 17 juni 2020 | 19:40 • Woensdag 17 juni 2020 | 19:40

Het Openbaar Ministerie vindt de vijf jaar cel die een Almeerder (27) heeft gekregen voor gewapende overvallen op twee supermarkten in zijn woonplaats passend. Eerder werd 4 jaar cel geeist. Een medeverdachte hoorde woensdag in hoger beroep een jaar jeugddetentie tegen zich eisen. Hij is in 2019 door de rechtbank vrijgesproken.

Vier gemaskerde mannen sloegen op 17 december 2017 toe bij een Jumbo in de Waterwijk. Ze bedreigden het personeel met automatische wapens en maakten zich uit de voeten met ruim drieduizend euro en sloffen sigaretten. Twee dagen later mislukte een beroving door drie man bij een Albert Heijn in Almere Haven. Ook hierbij werden vuurwapens gebruikt en bedekkende kleding gedragen.

Voor het OM staat vast dat de verdachten bij beide overvallen betrokken waren. De aanklager baseert zich onder andere op tapgesprekken en zendmastgegevens.

Herkend
De 27-jarige werd een paar dagen na de overvallen aangehouden in een gestolen auto. De zaak kwam aan het rollen toen een wijkagent hem herkende bij een uitzending van Opsporing Verzocht in september 2018. Bij de man thuis vond de politie kleding die veel lijkt op die van een overvaller, waaronder Prada-schoenen. Daarnaast waren in de auto tassen en een bandana aangetroffen die te zien waren op camerabeelden van de overval. Daarop zat DNA van de man, die vaker is veroordeeld voor geweldsdelicten. Zijn advocate eist vrijspraak. De camerabeelden zijn onduidelijk en de, volgens het OM, identieke kleding is niet onderscheidend, stelt ze.

Bril
Ook de raadsvrouw van de medeverdachte vindt vrijspraak terecht. Bij hem thuis werd eveneens verdachte kleding gevonden en de wijkagent herkende de man op camerabeelden. Maar volgens de advocate is hij daarop niet te zien. Zo draagt de overvaller geen bril, terwijl de man niet zonder kan. Verder zat zijn DNA niet op de tassen en bandana.

Zendmastgegevens
Het duo komt uit Almere en woonde destijds niet ver van de Jumbo. Dit verklaart volgens de verdediging de zendmastgegevens. De opgenomen telefoongesprekken zijn volgens een van de advocaten ook geen bewijs. "Over een overval spreken maakt je nog geen dader."

Drie medewerkers van de supermarkt eisen schadevergoedingen tot ruim 3200 euro. De zaken tegen twee andere verdachten zijn in een vroeg stadium al geseponeerd wegens een gebrek aan bewijs. Het hof doet 1 juli uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel