Kleinzoon Tessie is inspiratie voor vernieuwde Spettertuin

LELYSTAD • Wo 17 juni 2020 | 21:53 • Woensdag 17 juni 2020 | 21:53

"Het is eigenlijk allemaal aan mijn kleinzoon te danken", zegt buurtbewoner Tessie van Sprang. De Spettertuin is woensdagmiddag feestelijk heropend nadat het twee jaar geleden compleet in verval raakte. Van Sprang kan haar geluk niet op.

Haar kleinzoon, Danyl, heeft een gele emmer gekregen van wethouder Den Os. Daarmee kan de jongen spelen in het water en als hij daar klaar mee is kan Danyl nog van de glijbaan, in de uitkijktoren en van de tokkelbaan.

"Ik ben zo ontzettend gelukkig dat het allemaal gelukt is. Ik sta hier echt als een heel blij mens en trotse oma", aldus Van Sprang.

Hoe zat het ook alweer?
In 2010 werd de Spettertuin geopend in de Lelystadse Boswijk. De speelplaats was ontwikkeld met ideeën van kinderen en ook de naam werd door kinderen bedacht. De gemeente Lelystad en Landschapsbeheer Flevoland maakten afspraken over het beheer en het onderhoud van de Spettertuin.

In 2018 liep de overeenkomst tussen de gemeente en Landschapsbeheer af. Deze overeenkomst werd om onduidelijke reden niet verlengd. Daarna ging de speelplaats achteruit. Het riet groeide, het water werd langzaamaan aan het oog onttrokken en het terrein werd moeilijker toegankelijk.

Motiemarkt
De inspiratie van het indienen komt door de kleinzoon van Van Sprang. "Danyl had geen enkele plek meer om hier in de buurt te spelen en dat vind ik gewoon echt niet leuk. Toen dacht ik, ik stap naar de motiemarkt."

De motiemarkt is een bijeenkomst waar burgers hun plannen konden pitchen, in de hoop dat raadsleden die zouden overnemen. Dat gebeurde ook, waarmee de Spettertuin grondig werd aangepakt.

Feestelijke heropening
Wethouder Den Os is erg blij dat de tuin weer open gaat. "Dit is echt super, ik kom aanrijden en ik loop over het pad, ik herkende het gewoon niet." De situatie zoals in het verleden zal niet snel nog een keer gebeuren legt Van Os uit. Omdat bewoners zelf een groot deel van het onderhoud gaan plegen. "Samen met professionals van de gemeente gaan we met de wijk een onderhoudsplan maken zodat het blijft zoals het is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel