Brand op Marker Wadden legt problemen bloot

FLEVOLAND • Do 18 juni 2020 | 6:16 • Donderdag 18 juni 2020 | 6:16

De brand in een loods op de Marker Wadden heeft duidelijk gemaakt met welke beperkingen de brandweer te maken krijgt als er geblust moet worden op een van de eilanden. Woensdag brandde een houten loods op het hoofdeiland volledig uit.

Een politieboot kwam als eerste bij de brand aan. Met de slang die aan boord is, begonnen de agenten met blussen. Ondertussen werden de eerste brandweermensen op een boot van het korps naar het eiland gebracht. Daarnaast heeft de KNRM een pendeldienst opgezet om de bemanning van twee tankautospuiten én blusmaterialen over te zetten.

Het blijkt dat het ongeveer een half uur duurt voordat de brandweer alle mensen en materieel op de eilandjes in het Markermeer kan hebben. Er geldt een norm voor opkomst van acht minuten na alarmering. "Die proberen we ook te halen, maar dit is een eind buiten het gebied van de kazerne en je moet zeker een kwartier varen, dus daar gaat wat tijd overheen", legt Geertjan Veenstra van de brandweer Flevoland uit.

Plannen moeten misschien beter
De Marker Wadden zijn officieel onbewoond. Toch staan inmiddels een paar gebouwtjes in het natuurgebied, waaronder een eilandpaviljoen, gebouwtjes voor het beheer en toezicht en een onderzoekstation. Volgens Veenstra is er wel over de brandveiligheid nagedacht, maar hoe precies die plannen zijn kon hij niet zeggen. "Deze brand zal mede duidelijk maken hoe goed die plannen zijn en hoe ze in de toekomst misschien verbeterd moeten worden."

Brandveiligheid vakantiehuisjes
Vanaf het eind van deze maand is het ook mogelijk om op de Marker Wadden te overnachten in vakantiehuisjes. De vier huisjes van Landal staan bij de havenkom van het hoofdeiland. "Zodra ze bewoond gaan worden is de brandveiligheid natuurlijk gecheckt, dat is een normale procedure. Nu is er nog geen bewoning, maar bij de evaluatie van onze inzet bij deze brand zullen we die verandering zeker meenemen", zegt Veenstra.

Eerste keer
Volgens Veenstra kreeg de brandweer door de brand op de Marker Wadden met een nieuwe situatie te maken. "Als deze brand gewoon op het vasteland had gewoed, dan was het een grote brand geweest. Dan hadden we veel materiaal en een hoogwerker ter plaatse gehad om te kunnen blussen. Nu de brand op een eiland was, hadden we alleen een boot om lichte waterongevallen en lichte bluswerkzaamheden op het water te kunnen doen. Dat is voor ons iets nieuws waar we bij de evaluatie over gaan napraten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel