Floriade BV verwacht snel sponsors binnen te halen

ALMERE • Vr 19 juni 2020 | 11:06 • Vrijdag 19 juni 2020 | 11:06

De Floriade BV verwacht op zeer korte termijn minimaal vijf sponsors binnen te halen voor het evenement. Dat zegt directeur Pieter Cloo van de BV. Om welke sponsors het gaat, wil hij nog niet zeggen, maar hij verwacht binnen een week meer duidelijkheid te kunnen geven.

Cloo is blij dat de gemeenteraad donderdagavond heeft besloten dat de Floriade in 2022 definitief doorgaat. Dat geeft volgens hem duidelijkheid aan iedereen die bij het project betrokken is. Cloo verwacht dat door die duidelijkheid sponsors over de brug zullen komen. Het uitblijven van sponsors uit het bedrijfsleven was een van de grote tegenvallers bij het organiseren van de Floriade.

Cloo gaat zich er ook voor inspannen om de veertien raadsleden die tegen doorgaan van het evenement hebben gestemd bij het project te betrekken. Zo wil hij de Partij voor de Dieren laten zien dat de Floriade wel degelijk groen, duurzaam en innovatief wordt. Hij zal ook de PVV benaderen. Cloo is blij dat die partij zich ondanks de kritische houding toch constructief opstelt.

Bouw Flevolandse paviljoen van start
Ook de provincie Flevoland is tevreden met het besluit van de Almeerse raad. Ondanks de commotie rond de Floriade de laatste tijd, heeft gedeputeerde Jan-Nico Appelman nooit aan het doorgaan van het evenement getwijfeld. De provincie is de belangrijkste partner van de gemeente Almere bij het organiseren van de Floriade. De provincie draagt tien miljoen euro bij aan de Floriade. Daarnaast is er een bedrag gereserveerd voor het Flevolandse paviljoen.

De provincie heeft vrijdag laten weten dat de bouw van dat paviljoen binnenkort van start gaat. Het krijgt de naam Food Forum en wordt volgens de provincie dé ontmoetingsplek waar deskundigen samenwerken aan het voedselsysteem van morgen. Tijdens de Floriade maken bezoekers er kennis met de rol van Flevoland als voedselproducent. In het paviljoen kunnen Flevolandse ondernemers, gemeenten en organisaties zichzelf presenteren.

Het paviljoen is een voorbeeld van circulair bouwen. Het is grotendeels gemaakt uit hernieuwbare materialen. Zo wordt de vloer gemaakt van gerecycled beton versterkt met het gewas olifantengras. Dat is volgens de provincie veel lichter dan traditioneel beton, geluiddempend en volledig recyclebaar. De bouw van het paviljoen is volgens Jan-Nico Appelman voor het eind van dit jaar klaar.

Tijdsdruk
Oud-gedeputeerde Bert Gijsberts is een kritisch volger van alles wat met de Floriade te maken heeft. Hij maakt zich vooral zorgen over de tijdsdruk. Volgens Gijsberts is de beplanting nog niet af en daar is nu nog maar één seizoen voor. Bovendien moet op het terrein ook nog veel gebouwd worden. Daardoor moeten straks veel mensen met verschillende taken langs elkaar heen werken, terwijl ze vanwege corona ook nog voldoende afstand moeten houden.

Ook vraagt Gijsberts zich af of de Floriade wel voldoende bezoekers zal trekken. Hij vindt dat het verhaal van de Floriade nog niet is verteld richting bezoekers. Waarom moet iemand straks 35 euro betalen voor een toegangskaartje en met zijn gezin vanuit Maastricht naar Almere komen, zegt hij.

Volgens Gijsberts is de tijd van politieke discussies over de Floriade nu echt voorbij. Het evenement kost bakken met geld en iedereen moet er nu voor zorgen dat het een succes wordt. "Men moet er van wakker liggen", zegt Gijsberts. "Dag en nacht moet er nu gewerkt worden. Je moet het gevoel hebben: als het niet lukt ga ik aan de schandpaal bij de opening van de Floriade."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel