'Veiligheid fietspad Markerwaarddijk opnieuw bekeken'

FLEVOLAND • Ma 22 juni 2020 | 21:58 • Maandag 22 juni 2020 | 21:58

De veiligheid van het fietspad op de Markerwaarddijk wordt naar aanleiding van het ongeluk van profwielrenner Niki Terpstra nog eens goed bekeken. Dat zei gedeputeerde Jan de Reus maandagmiddag bij de officiële heropening van de dijk. De 26 kilometer lange dijk tussen Lelystad en Enkhuizen is de afgelopen drie jaar versterkt, omdat deze niet meer aan alle veiligheidseisen voldeed.

Terpstra kwam op 16 juni tijdens een training op de dijk hard ten val, nadat hij moest uitwijken voor ganzen. Hij zou bij het ongeluk een klaplong, een hersenschudding, gebroken ribben en een gebroken sleutelbeen hebben opgelopen. De wielrenner werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Fietsersbond Lelystad heeft na een inspectie een aantal weken geleden de provincie gewaarschuwd voor de uit basaltblokken bestaande berm langs de IJsselmeerkant van het fietspad op de dijk. "Dat ongeluk zoals dat van Terpstra hebben wij voorzien", vertelde voorzitter Ton ten Brinke vorige week aan Omroep Flevoland. "We hebben meteen na de oplevering van de dijk gezegd: dat moet je eigenlijk anders gaan doen, want dit gaat gevaarlijk worden. Dat zijn allemaal rotsblokken en narigheid, als je daar onderuit gaat dan heb je gegarandeerd pijn aan je hoofd."

Er is tot op heden niets gedaan met de kritiek van Fietsersbond Lelystad. Toch heeft gedeputeerde Jan de Reus nu toegezegd nog een keer te gaan kijken naar de veiligheid van het fietspad om eventueel waar nodig aanpassingen te doen.

Met profielrenner Niki Terpstra gaat het inmiddels weer wat beter. Wielerploeg Total Direct Énergie verwacht dat Terpstra over een maand of drie weer aan wedstrijden kan meedoen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel