Kerken willen diensten houden in de buitenlucht

FLEVOLAND • Wo 24 juni 2020 | 0:29 • Woensdag 24 juni 2020 | 0:29

Kerken in Almere willen diensten gaan houden in de buitenlucht. "Op die manier kunnen gelovigen veilig bij elkaar komen zonder risico op besmetting", zegt Mark de Boer van kerkgemeenschap Rafaël Almere.

Volgens De Boer kunnen mensen buiten zonder probleem voldoende afstand houden. "En er is geen probleem om samen te zingen", zegt hij. De Almeerse ChristenUnie pleit er bij het stadsbestuur voor dat wat de kerken willen ook toegestaan wordt.

Verruiming van bijeenkomsten
Vanaf 1 juli gelden er waarschijnlijk geen beperkingen meer voor mensen op bijeenkomsten, zolang er maar voldoende afstand gehouden wordt. Het kabinet maakt die verruiming naar alle waarschijnlijkheid woensdagavond bekend.

Maar die verruiming levert volgens De Boer weinig op. "Er zijn maar heel weinig kerken die zo groot zijn dat je met 100 bezoekers nog anderhalve meter afstand van elkaar kan houden. Laat staan dat je dan gezamenlijk mag zingen." Zingen verhoogt de kans op besmetting, omdat het virus dan via hele kleine vochtdeeltjes nog extra makkelijk verspreid kan worden. "Maar buiten in de open lucht kan dat wel", zegt De Boer.

Preken in Groene Kathedraal
Hij hoopt zijn dienst te kunnen houden op een plek als de Groene Kathedraal, het landschapskunstwerk dat bestaat uit populieren, die zo zijn geplant dat ze samen een kathedraal vormen.

Mark de Boer krijgt daarbij steun van Hans van Dijk van de ChristenUnie. Hij heeft het college van burgemeester en wethouders van Almere gevraagd of de diensten kunnen worden aangemerkt als hagenpreek. Dat is een preek in een open veld. Deze diensten werden gehouden ten tijde van de Reformatie. De term hagenpreek werd voor het eerst gebruikt in de 17e eeuw.

Hagenpreek
Hans van Dijk hoopt dat een hagenpreek niet valt onder een vergunningsplichtig evenement, want die zijn nog verboden tot 1 september. "Ik denk dat een hagenpreek een demonstratie is. Die moet je melden bij de gemeente, maar de gemeente kan die niet verbieden."

Van Dijk hoopt eveneens dat de gemeente er niet 6 tot 8 weken over doet om een antwoord te geven. "Dan is het lekkere weer alweer voorbij.".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel