Dronten moet opnieuw kijken naar ruimere vergunning festivals

DRONTEN • Vr 26 juni 2020 | 13:00 • Vrijdag 26 juni 2020 | 13:00

De gemeente Dronten moet opnieuw kijken naar een omgevingsvergunning die aan Walibi is verleend. Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland. Door de vergunning zijn er verruimingen mogelijk voor de festivals Lowlands en Defqon.1.

Een bungalowpark in de buurt is bang voor meer geluidsoverlast en ging daarom in beroep. Ook de gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek waren het niet eens met de vergunning. De rechter vindt dat de belangen van het bungalowpark niet voldoende zijn afgewogen.

Avondprogramma verlengd
De omgevingsvergunning maakt het mogelijk om het avondprogramma van Lowlands op vrijdag- en zaterdagavond te verlengen van 23:00 uur tot 1:00 uur. Hiermee kan het festival grotere hoofdacts aan zich binden. Door de nieuwe vergunning zijn er ook meer mogelijkheden voor dancefestival Defqon.1. Dat zou nu drie dagen mogen duren, in plaats van twee.

Geen inhoudelijke behandeling buurgemeenten
Hoewel het geluid van de festivals in ieder geval te horen is in Nunspeet en Elburg, hebben de drie buurgemeenten niet goed duidelijk gemaakt dat er op hun grondgebied ook gevolgen zijn voor de ruimtelijke ordening. De gemeenten hadden inzichtelijk moeten maken welke bestaande functies of toekomstige ontwikkelingen door het geluid vanuit Walibi worden belemmerd. Enkel het argument dat in de gemeenten klachten binnenkomen over geluidsoverlast is onvoldoende. De zaak van de drie gemeenten is daarom niet inhoudelijk behandeld.

Belang bungelowpark niet voldoende afgewogen
De zaak van het bungalowpark is wel inhoudelijk beoordeeld. De rechtbank vindt dat de gemeente Dronten de belangen van het bungalowpark onvoldoende heeft meegewogen. De wens van Walibi om tijdens Lowlands op twee avonden langer door te mogen gaan, staat tegenover het belang dat het bungalowpark heeft bij rustige avonden. Voor zorgvuldige besluitvorming had de gemeente daarover een bestuurlijke afweging moeten maken. De gemeente krijgt nu de kans dat binnen 4 weken alsnog te doen.

De extra dag voor Defqon.1 is volgens de bestuursrechter wél voldoende gemotiveerd. Als Defqon.1 een dag langer duurt, betekent dit namelijk dat er op grond van de vergunning een dag minder is voor een ander luidruchtig evenement.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel