Minderjarige overvallers veroordeeld

ALMERE • Di 30 juni 2020 | 17:01 • Dinsdag 30 juni 2020 | 17:01

De rechtbank Midden-Nederland heeft twee verdachten van 17 jaar uit Almere veroordeeld tot 6 en 8 maanden jeugddetentie, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De jongens pleegden gewapende overvallen op een drogisterij en een woning. Een Almeerder van 18 jaar was ook nog betrokken bij een overval op een goudhandel. Volgens de rechtbank is dit bewezen, maar is nog meer onderzoek nodig om te bepalen welke straf in zijn zaak passend is. Een vierde verdachte is vrijgesproken van een woningoverval.

Op 12 september 2019 plegen twee mannen een overval op een goudhandel aan de Olstgracht in Almere. Dit gebeurt op klaarlichte dag, rond 12.15 uur. Direct na de overval rent het tweetal, met een met sieraden gevulde sporttas, naar een groep jongens die iets verderop in een steeg staat. De 18-jarige verdachte uit Almere pleegde niet de overval, maar is wel degene die met de gevulde sporttas op de vlucht slaat. Dit is ook op camerabeelden te zien.

Uit tapgesprekken is op te maken dat de verdachte wist dat in de tas de buit van een overval zat. Uit diezelfde gesprekken blijkt dat de man een paar uur na de overval onderweg was naar België om de gouden sieraden daar te verkopen. Volgens de rechtbank is bewezen dat de man betrokken was bij het medeplegen van de gewapende overval.

Drogisterij en woning
Maanden later is de 18-jarige man opnieuw betrokken bij gewapende overvallen. Eerst op een drogisterij aan de Rembrandtweg in Almere en een paar dagen later op een woning aan de Sportmark.
Bij beide overvallen ging de verdachte bewapend naar binnen. Terwijl zijn gezicht bedekt was, bedreigde hij de slachtoffers. Hierbij gebruikte hij ook geweld.

Zowel bij de overval op de drogisterij als op de woning handelde hij niet alleen. De overval op de drogisterij pleegde hij met een 17-jarige medeverdachte uit Almere. De woningoverval pleegde hij met een andere 17-jarige Almeerder.

Jeugddetentie
Volgens de rechtbank is bewezen dat de 18-jarige verdachte betrokken is geweest bij de drie gewapende overvallen. De officier van justitie eiste een jeugddetentie van 9 maanden en een PIJ-maatregel (plaatsing in een inrichting voor jeugdigen). Voor de rechtbank is nog onvoldoende duidelijk hoe die PIJ-maatregel het beste kan worden ingevuld. De rechtbank neemt daarom nog geen beslissing in deze zaak en heropent het onderzoek.

Drie 17-jarige verdachten
De 17-jarige verdachten die betrokken waren bij de overvallen op de drogisterij en woning hebben respectievelijk 6 en 8 maanden jeugddetentie opgelegd gekregen, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Een vierde verdachte van 17 jaar is door de rechtbank vrijgesproken van de woningoverval. Zijn betrokkenheid is niet bewezen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel