Steenmarters vernielen auto's in De Erven

EMMELOORD • Wo 1 juli 2020 | 21:08 • Woensdag 1 juli 2020 | 21:08

Bewoners van de wijk De Erven in Emmeloord hebben last van steenmarters. De dieren kruipen onder de motorkap van de auto en knagen aan kabels en isolatiemateriaal. Meerdere buurtbewoners kregen de afgelopen weken te maken met vraatschade door de steenmarter.

Silvan Bij de Vaate is één van de gedupeerden. Hij ontdekte bij het bijvullen van de olie van zijn bedrijfswagen dat er aan het isolatiemateriaal onder de motorkap was geknaagd. Aan de motorkap van de bus zitten dikke haren. Die haren zijn dikker dan van een kat, waardoor Bij de Vaate de link met de steenmarter snel had gelegd.

Steenmarter rukt op
Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland is niet verrast door de steenmarteroverlast. Het dier komt veel voor in de Noordoostpolder, zegt hij. Dat komt, omdat de steenmarter oprukt vanuit het oosten en de Noordoostpolder vastzit aan ‘het oude land’. Oostelijk en Zuidelijk Flevoland zijn van 'het oude land' gescheiden door de randmeren, waardoor er in die polders veel minder overlast van het dier is.

Oplossingen afwisselen
De steenmarter is een beschermde diersoort. Daarom is bestrijding verboden. Er zijn wel manieren om te voorkomen dat het dier in je auto klimt, zoals kippengaas op de parkeerplek leggen en een geurblokje uit het toilet onder je motorkap hangen. Deze oplossingen moet je afwisselen, zegt Reinhold. "Ze zijn nieuwsgierig, maar ze zijn ook bang, dus je moet ze iets aanbieden dat wisselt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel