Nieuwe campus bij station met maximaal 1500 studentenwoningen

ALMERE • Do 2 juli 2020 | 16:36 • Donderdag 2 juli 2020 | 16:36

Direct naast station Almere Centrum komt een nieuwe studentencampus met maximaal 1.500 woningen voor studenten. Dat staat in een plan van de gemeente.

In de plannen voor de campus zijn ook nieuwe voorzieningen op het gebied van sport, cultuur, entertainment en horeca opgenomen. Verder moet Hogeschool Windesheim in Almere er een nieuwe hoofdvestiging krijgen.

De gemeenteraad moet na de zomer nog wel instemmen met de plannen van het stadsbestuur.

'Aantrekkelijker stadscentrum'
Volgens wethouder Economische Zaken Maaike Veeningen zal een nieuwe campus een enorme boost zijn voor studenten die in Almere willen wonen en studeren. Daarnaast is het volgens haar ook een belangrijke ontwikkeling voor de binnenstad. "Met het huisvesten van 1500 studenten ontstaat in de binnenstad een nog levendiger en aantrekkelijker stadscentrum, met een nog diverser aanbod aan voorzieningen voor de hele stad en haar bezoekers", aldus Veeningen. De gemeente denkt met een nieuwe campus ook hoger opgeleiden te kunnen binden aan Almere.

Nieuw Windesheim-gebouw
In de plannen van de gemeente komen er woningen op het Festivalplein en op Landdrostdreef, die hiervoor wordt aangepast. Op de plek van de Voetnoot moet een nieuw hogeschoolgebouw voor Windesheim komen. Organisaties die nu in de Voetnoot zitten, zoals Café op 2, zullen elders moeten worden ondergebracht. Dat geldt ook voor de kleine bedrijven die er nu in gevestigd zijn en voor de fietsenstalling.

De opzet van een nieuwe campus hoort volgens de gemeente bij de gehele transformatie van het centrum. In 2030 moeten daar duizenden Almeerders meer wonen dan nu het geval is. Het gaat dan niet alleen om studenten, maar ook om starters, senioren en gezinnen. Gelijktijdig wordt er ook nagedacht over ruimte voor parkeren en de auto in het straatbeeld. In het centrum moet meer ruimte voor fietsers en voetgangers komen.

Uitwerken plannen duurde jaren
De gemeente Almere is al heel lang bezig met het uitwerken van de plannen. Twee jaar geleden werden de eerste contouren van het stationsgebied in Almere Stad openbaar gemaakt. Toen werd al gesproken over een campus in het gebied dat zich uitstrekt tot het Leger des Heils aan de Spoordreef, de Randstad en de Staatsliedenwijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel