Aanvraag van 8 miljoen euro voor schoolcampus afgewezen

ALMERE • Do 10 september 2020 | 23:47 • Donderdag 10 september 2020 | 23:47

De aanvraag van 8 miljoen euro die de gemeente Almere bij het Rijk heeft ingediend voor de bouw van een schoolcampus en meer dan 1000 woningen in het stadscentrum is niet gehonoreerd. Dat bleek donderdagavond tijdens een bespreking op de Politieke Markt.

In 2019 heeft de Rijksoverheid één miljard euro beschikbaar gesteld om de woningbouw een impuls te geven. Het doel daarvan is bij te dragen aan de bouw van minimaal 65.000 woningen in het hele land. Diverse gemeenten, waaronder Almere, hebben aanvragen ingediend om gebruik te maken van dat geld.

Van dat geld komt nu 290 miljoen euro vrij. 27 bouwprojecten in onder meer Alkmaar, Breda, Enschede, Deventer, Harderwijk komen wel in aanmerking voor een financiële bijdrage vanuit Den Haag.

Gevolgen afwijzing nog niet duidelijk
Volgens de plannen zouden in het stadscentrum van Almere in ieder geval 1100 woningen komen. De gemeenteraad moet nog een definitief besluit nemen, maar het college van burgemeester en wethouders wil ook gebruik maken van de financiële bijdrage vanuit het Rijk. Waarom de Almeerse aanvraag is afgewezen en welke gevolgen dat heeft voor de bouwplannen, is niet duidelijk. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat verder niet toelichten. Volgens de woordvoerder van wethouder Maaike Veeningen wordt daar nu met het Rijk over gesproken. Veeningen gaat over bouwprojecten in het stadscentrum.

De projecten die de gemeenten hebben ingediend, worden getoetst door een onafhankelijke commissie. Die verwacht dat de meeste afgewezen projecten met enige aanpassingen geld krijgen in de tweede ronde in oktober. Of het voor Almere zin heeft om op een later moment een nieuwe aanvraag in te dienen, is volgens de woordvoerder van Veeningen ook onderdeel van de gesprekken met het Rijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel