Teller financiële risico's Floriade staat op 42,5 miljoen euro

ALMERE • Do 2 juli 2020 | 21:58 • Donderdag 2 juli 2020 | 21:58

De financiële risico's van de Floriade 2022 in Almere zijn opgelopen tot 42,5 miljoen euro. Dat blijkt uit een nieuwe voortgangsrapportage die het college van burgemeester en wethouders donderdagmiddag aan de gemeenteraad heeft aangeboden.

Deze rapportage wordt twee keer per jaar opgesteld om raadsleden op de hoogte te houden van de stand van zaken omtrent het evenement. In het document worden zeventien zaken benoemd waar kleine of grote risico's aan kleven.

26,7 miljoen opzij gezet
Als alle doemscenario's uitkomen hangt daar dus een prijskaartje van 42,5 miljoen euro aan. De kans dat dit daadwerkelijk gebeurt wordt echter niet realistisch geacht. Daarom is in de gemeentelijke begroting een lager bedrag voor eventuele tegenvallers gereserveerd. Er is nu 26,7 miljoen opzij gezet. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de vorige voortgangsrapportage. Toen ging het om een bedrag van 13,3 miljoen.

Bezoekers en parkeren vallen erg tegen
De grootste tegenvaller waar rekening mee wordt gehouden is het aantal betalende bezoekers. Oorspronkelijk gingen de gemeente Almere en de Floriade BV er vanuit dat het evenement 2 miljoen bezoekers zou trekken. De kaartverkoop zou 40 miljoen euro netto opbrengen en nog eens 4,4 miljoen euro aan parkeerinkomsten. De kans dat er minder bezoekers naar de Floriade komen is 100 procent, zo wordt nu gezegd. De gemeente gaat nu uit van 10,4 miljoen minder opbrengsten.

In de Voortgangsrapportage valt verder te lezen: "Een tegenvallend aantal bezoekers leidt niet alleen tot tegenvallende inkomsten vanuit de kaartverkoop en lagere parkeerinkomsten, maar ook tegenvallende spin-off inkomsten, bijvoorbeeld hotelovernachtingen en een imagoverlies voor de gemeente Almere."

Veel minder sponsorbijdragen dan gedacht
Oorspronkelijk dachten de gemeente en de Floriade BV 9,6 miljoen euro aan sponsorgelden uit het bedrijfsleven te krijgen. "Als gevolg van onvoldoende interesse vanuit de markt in het Floriade-evenement en een mogelijk verslechterde economische situatie, bestaat de kans dat de sponsoring onvoldoende van de grond komt". Zo wordt er in het minst gunstige scenario rekening gehouden met een bedrag van 8 miljoen euro minder aan sponsorinkomsten.

Busvervoer kost meer geld
In de businesscase van de Floriade 2022 is voor de kosten van het busvervoer van bezoekers naar het Floriadeterrein 1,2 miljoen euro uitgetrokken. Oorspronkelijk werd rekening gehouden met één parkeerlocatie buiten de stad. Bezoekers worden vervolgens met de bus naar het Floriadeterrein gereden. Inmiddels is besloten om twee parkeerplaatsen aan de rand van de stad in te richten. Het prijskaartje voor een tweede parkeerplek en het busvervoer van beide locaties naar het Floriadeterrein is volgens het college maximaal 5 miljoen.

Overnachtingen op Floriadeterrein
Tijdens het evenement in 2022 huurt de Floriade BV een appartementengebouw van ontwikkelaars Amvest en Dura Vermeer. De Floriade BV zal de Floriade-toren inrichten om deze tijdens de expo te verhuren aan de deelnemers van het evenement. Verwacht wordt dat de kosten die worden gemaakt voor de appartementen niet worden terugverdiend. Zo wordt er rekening gehouden met maximaal 2,5 miljoen euro minder huuropbrengsten.

Gemeente heeft al wat geld opzij gezet
Aan alle risico's die de gemeente benoemd is een percentage gehangen dat aangeeft hoe waarschijnlijk het is dat het meest pessimistische scenario ook daadwerkelijk uitkomt.

Aangezien het niet als realistisch wordt gezien dat alle risico's uitkomen, is het volgens de gemeente niet noodzakelijk om het totaalbedrag van 42,5 miljoen nu al apart te zetten. Hiervoor is dus het bedrag van 26,7 miljoen begroot.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel