Achttien maanden cel voor kinderlokker die ook op Urk toesloeg

URK • Vr 3 juli 2020 | 14:14 • Vrijdag 3 juli 2020 | 14:14

Een kinderlokker uit Lemmer moet achttien maanden de cel in. De 56-jarige man benaderde in 2018 op Urk en op meerdere plekken in Friesland, kinderen tussen de 8 en 12 jaar. In totaal ging het om 14 kinderen. Het vonnis komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

In november 2018 hield de man op een carpoolplaats bij Oosterzee een fietsend meisje (9) staande. Hij nam haar mee naar zijn bestelbus waar ze seksuele handelingen bij hem moest verrichten. De Fries werd vervolgens opgepakt. De politie hield hem al een tijd in de gaten en had een zender onder de bus geplaatst.

De Fries sprak in de zes maanden daarvoor 13 kinderen vanuit zijn bestelbus aan. Dit gebeurde naast Urk onder meer in Franeker, Balk, Exmorra en Damwoude. Zij vertelden bij de politie dat de man hen de weg vroeg. Toen ze dichterbij kwamen, zagen ze dat hij geen broek aan had en aan zijn geslachtsdeel zat.

De man ontkende eerder in de rechtzaak alles. Vrijdag beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

De rechtbank vindt het zorgwekkend dat de man steeds verder ging. Door te zwijgen toont hij bovendien geen empathie voor de slachtoffers, aldus de rechter. Doordat de dader bij psychisch onderzoek steeds heeft ontkend, ligt er geen behandeladvies. De rechter ziet graag dat de man zich in de cel bedenkt en toch mee wil werken aan een behandeling.

De man is niet eerder veroordeeld voor zedendelicten. In 2013 werd een zaak tegen hem geseponeerd. Hij zou toen als leraar aan meisjes hebben gezeten. De Fries werd ontslagen en verdiende daarna de kost met een poppenkast. Toen zijn voorarrest vorig jaar werd opgeheven, leidde dat tot veel onrust in Lemmer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel