Ina Adema weg als burgemeester van Lelystad

LELYSTAD • Vr 3 juli 2020 | 18:24 • Vrijdag 3 juli 2020 | 18:24

Ina Adema vertrekt als burgemeester van Lelystad. Adema is door de Provinciale Staten van Noord-Brabant voorgedragen als nieuwe Commissaris van de Koning in deze provincie. Naar verwachting gaat haar benoeming, als de Kroon akkoord gaat, per 2 oktober in.

Adema is sinds september 2016 burgemeester van Lelystad. Als commissaris volgt ze Wim van de Donk op, die half januari zijn vertrek aankondigde. Hij wordt rector magnificus bij Tilburg University.

"Zij weet hoe het werkt in Brabant"
Voorzitter Suzanne Otters van de vertrouwenscommissie noemt Adema geknipt voor de baan. Ze omschrijft haar als een ervaren bestuurder die mensen kan verbinden en benaderbaar is voor alle Brabanders. "Zij weet hoe het werkt in Brabant", zegt Otters tegen Omroep Brabant. "Ze is zeer betrokken bij de Brabantse identiteit en tradities, en de Brabantse gezelligheid."

Volgens Omroep Brabant zal Adema de eerste VVD'er worden die de functie in Brabant bekleedt. De afgelopen 100 jaar werd gekozen voor een CDA'er (voorheen KVP).

Het nieuws werd volgens de Brabantse regionale omroep bekend vóór de officiële onthulling, omdat de provincie de aankondiging vrijdagavond te vroeg op de website had geplaatst.

Ruim drie jaar in Lelystad
Voor haar komst naar Lelystad was Adema van maart 2009 tot september 2016 burgemeester in Veghel. Ze heeft nooit verhuld een sterke band met Brabant te hebben.
In haar bijna vier jaar in Lelystad is zij een bruggenbouwer geweest, zowel in als buiten het stadhuis. De huidige bestuursperiode is Adema geconfronteerd met grote problemen in de coalitie. Dat leidde in maart tot een crisis met het vertrek van twee partijen. Juist zaterdag treedt er weer een nieuw college van B en W aan.

Reactie college Lelystad
Het stadsbestuur van Lelystad feliciteert burgemeester Adema met haar voordracht tot benoeming als Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant. "We vinden het spijtig dat ze vroegtijdig vertrekt, maar snappen dat zij deze unieke kans aangrijpt om een volgende stap te maken”, aldus Janneke Sparreboom, wethouder en eerste locoburgemeester.

Adema reageert later
De burgemeester wil zelf nog niet reageren op haar vertrek uit Lelystad en benoeming in Noord-Brabant. Dit in verband met het overlijden vorige week van wethouder John van den Heuvel. Zijn begrafenis vond vrijdag plaats. Zaterdagochtend na de installatie van drie nieuwe wethouders geeft Adema een reactie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel