Nieuwe wethouders morgen geïnstalleerd

LELYSTAD • Vr 3 juli 2020 | 6:10 • Vrijdag 3 juli 2020 | 6:10

De drie nieuwe wethouders van Lelystad worden zaterdagochtend geïnstalleerd. Dat gebeurt in een vervolg van de raadsvergadering van donderdagavond. Er is gisteren al wel schriftelijk gestemd, maar de uitslag wordt pas zaterdagochtend bekend gemaakt.

De raad voerde donderdagavond geen debat over de nieuwe wethouders. Dit uit piëteit voor wethouder John van den Heuvel, die afgelopen zaterdag plotseling is overleden. Hij wordt vandaag in besloten kring begraven.

GroenLinks: debat en stemming ongepast
Vanwege de situatie rond Van den Heuvel vond GroenLinks het ongepast om over de nieuwe wethouders te stemmen. "Een debat voeren in de week dat Van den Heuvel wordt begraven vinden we ongepast en daar zullen we niet aan meewerken", zei fractievoorzitter Sjaak Kruis.

Verder vindt hij dat er onvoldoende informatie is over de nieuwe wethouders. "We moeten stemmen zonder dat we een gesprek met de nieuwe coalitie hebben gehad. (...) Het is nog veel te vroeg om te stemmen over de nieuwe wethouders. Daar passen we voor. Nu niet en zaterdag niet."

Jong Lelystad mist informatie
Ook Murat Aktan van Jong Lelystad miste informatie over het nieuwe college, in het bijzonder over de motivatie van de nieuwe wethouders. "Wat is hun visie en wat zijn hun kwaliteiten", vroeg hij. Burgemeester Ina Adema beloofde dat het college voor zaterdag zijn vragen schriftelijk zal beantwoorden.

De nieuwe coalitie in Lelystad bestaat uit de fracties van VVD, Leefbaar Lelystad, InwonersPartij, SP, Mooi Lelystad, en Forum voor de Ouderen. Zij besloten na maanden van onderhandelen het nieuwe bestuur te vormen. Dat was nodig nadat de InwonersPartij en ChristenUnie uit het college stapten. De nieuwe coalitie gaat aan de slag met het bestaande raadsprogramma als leidraad.

Integriteitskwesties
Sanne de Wilde, fractievoorzitter van D66, had vragen over de controle op het naleven van de integriteits-afspraken met de kandidaat wethouders Jack Schoone (Leefbaar Lelystad) en Madelon van Noort (Mooi Lelystad/Forum voor de Ouderen). Uit een screening van de gemeente blijkt dat Schoone, wat zijn uiting op social media betreft, een integriteitsrisico is. Adema herhaalde dat met hem is afgesproken dat hij zich op social media zal inhouden. Ze zegt de afspraken daarover zwart op wit te hebben.

Van Noort heeft twee grand cafés waardoor ze volgens het onderzoek een integriteitsrisico heeft. Hierover zijn volgens Adema duidelijke afspraken gemaakt. Er is afgesproken dat ze "haar betrokkenheid dusdanig zal organiseren dat er nooit sprake zal zijn van belangenverstrengeling of de schijn van belangenverstrengeling."

Ook Jack Schoone heeft een onderneming. De burgemeester zei dat hij met zijn bedrijf gaat stoppen. Adema zal er op toezien dat de afspraken met beide wethouders worden nagekomen.

Donderdag hebben raadsleden schriftelijk hun stem op de drie wethouderskandidaten kunnen uitbrengen. De stemmen zijn vanochtend geteld, maar de uitslag wordt morgenochtend om 10 uur bekend gemaakt. Aansluitend is de installatie in de raadzaal.

Doordat Luc Baaten wethouder wordt en uit de raad vertrekt, wordt zijn plek in de fractie van de Inwonerspartij ingenomen door Simon van Erk. Die viel in 2018 buiten de raad. Van Erk heeft van 1998 tot 2018 in de raad gezeten.
Bij Leefbaar Lelystad neemt Jos Erbé de plek in van Jack Schoone. Zij was al raadslid van 2002 tot en met 2006 en daarna tot dit jaar fractie-assistent.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel