"Lelystad heeft stevige opvolger Adema nodig"

LELYSTAD • Ma 6 juli 2020 | 22:27 • Maandag 6 juli 2020 | 22:27

Lelystad is gebaat bij een stevige en ervaren waarnemend burgemeester, die het onervaren college van wethouders kan helpen en de politieke verhoudingen kan helpen verbeteren. Dat is de wens van D66 en GroenLinks, nu er een opvolger moet worden gezocht voor Ina Adema. Vrijdag werd bekend dat zij vanaf oktober Commissaris van de Koning van Noord-Brabant wordt.

De fractievoorzitters van de Lelystadse raad hebben maandagavond een eerste overleg over de situatie gehad. Uitkomsten zijn niet bekend gemaakt. Omroep Flevoland vroeg enkele fracties hoe zij aankijken tegen het gemeentebestuur, nu Adema vertrekt, er zaterdag drie wethouders zonder ervaring zijn aangetreden en een opvolger moet worden gezocht voor de overleden SP-wethouder John van den Heuvel. De situatie ontlokte bij D66-fractievoorzitter Sanne de Wilde de uitspraak: "Dit kan er ook nog wel bij."

Het vertrek van Ina Adema per oktober heeft alle partijen in de raad verrast. Met de procedures die hiervoor moeten worden doorlopen en de vakantie voor de boeg is duidelijk dat er in oktober nooit een opvolger bekend is. Lelystad zal dus eerst een waarnemend burgemeester krijgen.

"Bij een zoektocht ga je niet over één nacht ijs. Alleen al voor het nieuwe college zijn we drie maanden bezig geweest. Voor de burgemeester zijn we nog ietsje langer bezig", verwacht de kersverse fractievoorzitter van de InwonersPartij, Fred Wilcke. Zijn wens voor een opvolger van Adema: "Was er maar een machine om Ina te klonen."

Voorkeur voor iemand van kaliber Jorritsma
Sjaak Kruis van GroenLinks vindt dat het vertrek van Adema moet worden benut voor reflectie: "Misschien is het goed dat we een interim-periode starten met een hele stevige bestuurder, die de verhoudingen in de raad weer een beetje fatsoenlijker maakt dan ze nu zijn, die de nieuwe wethouders helpt op gang te komen. Iemand die voor stabiliteit in het bestuur zorgt, want die is er allesbehalve." De voorkeur van Kruis gaat uit naar "iemand van het kaliber Annemarie Jorritsma om goed orde op zaken te stellen. Het gaat mij niet om haar zelf, maar wel om het kaliber."

D66 wil ook een stevige interim: "Als je kijkt naar het onervaren college, met die partijen zonder bestuurlijke ervaring, dan denk ik dat het heel goed is als er een bestuurlijk zwaargewicht komt als burgemeester, aan wie wethouders zich kunnen optrekken. Die de boel bij elkaar houdt, die ervaring heeft en het liefst ook nog wat lijntjes met Den Haag", aldus Sanne de Wilde.

De Wilde verwacht niet dat de zoektocht naar een opvolger van Adema gemakkelijk wordt: "We hebben ook in andere steden gezien dat het aantal goede kandidaten toch tegenvalt en dat een commissie de procedure tijdelijk on hold heeft moeten zetten. Ik hoop dat dat ons bespaard blijft."

Sjaak Kruis is bezorgd over de aantrekkelijkheid van Lelystad: "Ik vrees dat de naam van Lelystad na al het geklungel op dit moment niet meer zo is dat mensen staan te trappelen om hier burgemeester te worden."

Commissaris van de Koning Leen Verbeek gaat met de gemeenteraad in gesprek over de procedure rond de zoektocht naar een (tijdelijke) opvolger. Verbeek is op dit moment op vakantie. Een woordvoerder verwacht dat een gesprek in augustus zal plaatsvinden.

Zorgen over ervaring wethouders
Afgelopen zaterdag werden Luc Baaten (InwonersPartij), Jack Schoone (Leefbaar Lelystad) en Madelon van Noort (Mooi Lelystad/Forum voor de Ouderen) als wethouders geïnstalleerd. Voor Van den Heuvel moet de SP nog op zoek naar een opvolger.
Over Baaten en Schoone heeft Fred Wilcke geen twijfels: "Het zijn wel nieuwe leden in het college, maar Baaten heeft achttien jaar en Schoone tien jaar ervaring in de gemeenteraad. Zij kennen de onderwerpen en weten precies waar de raad op zal letten. Ik denk dat ze wel de nodige uitdagingen zullen tegenkomen, mogelijk wat hobbels. Maar die kunnen ze effenen."

"Het geheugen van Baaten is legendarisch, dat gaat heel ver terug, maar raadslid is wel echt iets anders dan een bestuurlijke rol als wethouder. Daar heb je andere vaardigheden voor nodig", zegt Sanne de Wilde van de D66. Sjaak Kruis (GroenLinks) is het daarmee eens: "Wethouder zijn is toch echt iets anders dan raadslid zijn. Dat is een hele andere houding die je moet aannemen. We hebben nog geen idee hoe de nieuwe wethouders zich gaan verhouden tot de gemeenteraad, er is nog geen fatsoenlijk debat geweest. Dat stoort ons ontzettend."

Van Noort politiek onervaren
Kruis vreest dat het gebrek aan ervaring zich gaat wreken op dossiers als Jeugdzorg, die in handen komt van de politiek onervaren Van Noort. De Wilde zegt: "Wellicht heeft zij een ander netwerk waar de stad ook veel aan kan hebben, maar af en toe zijn korte lijntjes met Den Haag heel handig." Voor Wilcke is Van Noort een grote onbekende: "Wat ik uit het cv heb kunnen opmaken is dat het in elk geval een ondernemend type is."

Wilcke voorziet niet echt problemen in de uitvoering van het beleid: "Het nieuwe college voert het bestaande raadsprogramma uit. Ik denk dat we in lijn van dat programma het beleid moeten doortrekken naar 2022. De kadernota [de schets van de begroting van 2021, red.] is aangenomen en wordt uitgewerkt in de begroting."

De Wilde hoopt dat de stad niet te lijden heeft onder de onervarenheid: "Ik denk dat we als raad en college gezamenlijk ons best moeten doen om die pijn zo beperkt mogelijk te houden. Je moet er niet aan denken dat we weer een flinke crisis op ons af krijgen."

Opvolger Van den Heuvel
In de tussentijd moet de SP nog op zoek naar een stevige opvolger van John van den Heuvel als wethouder Financiën. "Ik heb alle vertrouwen in collega-fractievoorzitter Alexander Sprong dat hij de komende tijd met een goede opvolger komt", zegt Wilcke. Volgens Sjaak Kruis legt de statuur van Van den Heuvel druk op de SP: "Dat denk ik zeker. John was natuurlijk toch de steunbeer van het college. Het is natuurlijk ongelofelijk droevig dat hij zo plotseling is overleden. Het moet ertoe leiden dat er een hele stevige wethouder financiën komt te zitten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel