Vertrek van Adema verrast Lelystadse politiek

LELYSTAD • Vr 3 juli 2020 | 20:02 • Vrijdag 3 juli 2020 | 20:02

Het vertrek van Ina Adema als burgemeester van Lelystad komt als een volkomen verrassing. Hier enkele politieke reacties:

Janneke Sparreboom (wethouder VVD):
"We vinden het spijtig dat Ina Adema vroegtijdig vertrekt, maar snappen dat zij deze unieke kans aangrijpt om een volgende stap te maken. In de profielschets die de vertrouwenscommissie destijds voor Lelystad had opgesteld kwam naar voren dat de nieuwe burgemeester iemand met lef moest zijn. Een 'handen uit de mouwen' type, daadkrachtig, verbindend, met een frisse blik en een stevig netwerk. Dat heeft zij de afgelopen jaren meer dan waargemaakt."

Luc Baaten (kandidaat wethouder InwonersPartij):
"Ik feliciteer haar met deze benoeming. Het is heel jammer dat we met dit nieuws juist op dit moment worden geconfronteerd. Ik was er nooit van uitgegaan dat ze haar eerste termijn zou verlengen, maar dit is wel onverwachts.

Ze is iemand die op rustige wijze de zaken benadert, nooit in de stress. Ze heeft altijd boven de partijen gestaan. Haar oproep op 6 mei aan de raad om over de schaduw heen te springen, hadden sommigen nodig om uit de coalitieproblemen te komen. Dat heeft geholpen bij het bereiken van een oplossing. Voor de inwoners is ze een fijne burgemeester geweest, daarover kan ik alleen maar positief zijn."

Sanne de Wilde (fractievoorzitter D66):
"Dit kan er ook nog wel bij. Na deze week al het verlies van wethouder John van den Heuvel, nu het vertrek van Ina. Halverwege haar periode. Dat vind ik wel teleurstellend.

Het is te snel voor Lelystad dat ze gaat. We zitten in een megacrisis en krijgen een college met bijna allemaal onervaren wethouders. Zij was de voornaamste stabiele factor, die nu vertrekt. Ik gun haar het beste, maar de timing is beroerd."

Henk Schraa (fractievoorzitter ChristenUnie):
"Ik gun haar deze hele mooi stap, het is een hele hoge functie in het bestuurlijke landschap. Dat de burgemeester van Lelystad die krijgt is iets om trots op te zijn voor haar. Ze is een streng iemand, een politiek zwaargewicht met een groot netwerk in haar telefoon. Ze heeft zoveel contacten. Straks hebben we een college met nog maar één landelijke partij.

Ze had goede lijntjes. Dat hebben we gezien in de strijd om het ziekenhuis en het behoud van de jeugdgevangenis. Ze is absoluut heel zichtbaar, in de stad, op social media. Ze heeft er geen moeite mee om met iedereen aan tafel te zitten."

Jop Fackeldey (Gedeputeerde, ex-wethouder PvdA):
"Het is een fantastische stap voor haar en goed voor het provinciaal bestuur, maar het wordt een enorm gemis voor Lelystad."

Jack Schoone (kandidaat-wethouder Leefbaar Lelystad):
"Het bericht moet nog even bezinken. Ik gun het haar van harte. Ina staat heel dicht bij de inwoners, ze is een warme persoon, open en transparant. Ze is een boegbeeld voor de stad geweest, met een groot netwerk. Haar inzet is vaak: niet piepen, maar doen wat er wél kan.
Het ziekenhuis zou eerst dicht, maar mede dankzij haar inzet is het toch gebleven. Hetzelfde geldt voor de jeugdgevangenis. Voor het vliegveld heeft zij zich ook sterk gemaakt. Ook op het gebied van veiligheid heeft ze achter de schermen veel gedaan."

Ashwin van Stormbroek (fractievoorzitter PVV):
"Ik ben verbaasd. Dit heeft ze mooi weten stil te houden, deze had ik niet zien aankomen. Al is algemeen bekend dat ze een warm hart voor Brabant heeft. Voor de stad is het een gemis, heel jammer. Ze is een geliefde burgemeester, heeft het goed gedaan. Ze is heel toegankelijk, als het moest zakelijk en streng."

Jelle Hijmissen (fractievoorzitter CDA):
"Voor haar is het natuurlijk een hele mooie voordracht, maar voor Lelystad komt het op een heel dubbel moment na een heftige week. Het is voor de stad jammer dat ze vertrekt. Ze is een hele goede burgemeester geweest, iemand die onder de mensen kwam.

Als vice-voorzitter van de G40 (veertig grootste steden) binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft ze een groot netwerk. Ik denk dat Lelystad veel krachtige mensen heeft om aan de toekomstplannen te werken, maar Ina had daar nog veel aan kunnen bijdragen. Dat moeten we nu missen."

Emiel van der Herberg (fractievoorzitter PvdA):
"Voor haar is het een enorm mooie functie, maar wij gaan haar enorm missen. We hadden haar graag gehouden. Het is denk ik niet haar intentie geweest om halverwege haar termijn al weer weg te gaan.

Ze is iemand met een enorm netwerk, kordaat in haar optreden, daadkrachtig en met een duidelijke communicatie. Als voorzitter vind ik haar goed, bij haar verlopen vergaderingen strak. Ze kapte discussies af als ze in herhaling dreigden te vervallen. Ook schroomde ze er niet voor om de raad af en toe vermanend toe te spreken."

Bart Schopman (fractievoorzitter Mooi Lelystad):
"Ik wist dat er een vacature voor Commissaris van de Koning in Brabant was. Twee weken geleden heb ik daar gekscherend met haar over gesproken, maar ze heeft niets losgelaten.
Het is echt een verlies voor de stad. Ze was echt betrokken, nam de regie toen de situatie rond het ziekenhuis speelde en overrulede de wethouder die er over ging. Nu krijgen we een college met vier nieuwe wethouders en vrijwel zeker eerst een waarnemend burgemeester. Dat is wel lastig.
Bijna vier jaar is wel kort, maar dit is een kans die eens in de zoveel tijd langskomt. Ik begrijp dat zij die keuze heeft gemaakt."

Dennis Grimbergen (fractievoorzitter VVD):
"Ik gun het Ina van harte. Brabant krijgt een sterke bestuurder. Wij als Lelystad verliezen een belangrijke burgemeester, maar krijgen er in Brabant een ambassadeur voor Lelystad bij.
Ina beschouw ik als de grondlegger van het project Lelystad Next Level (dat de stad economisch en sociaal moet versterken). Met haar uitgebreide netwerk heeft ze hierin een grote rol gespeeld."

Murat Aktan (fractievoorzitter JONGLELYSTAD):
"Wij gunnen Ina Adema deze mooie functie. Ina is een zeer betrokken burgemeester met een uitstekend landelijk netwerk. In de raad, en buiten, schroomde zij niet om haar mening te geven, en dat deed ze altijd op een wijze waar alle partijen zich in konden vinden. Ze was goed met jong en oud, waar onze fractie erg blij mee was. Ze hield haar social media goed bij, daarmee werd ze bereikbaar en het gezicht van de stad.

Het vertrek van Ina verrast ons niet, met haar kwaliteiten kunnen wij het ons heel goed voorstellen dat zij dit aanbod kreeg. We zijn ook blij om te zien dat een vrouw de functie van Commissaris van de Koning gaat vervullen. Wij wensen Ina heel veel succes."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel