Drie wethouders officieel geïnstalleerd

LELYSTAD • Za 4 juli 2020 | 12:52 • Zaterdag 4 juli 2020 | 12:52

In een ingetogen setting werden zaterdagochtend de drie nieuwe wethouders van Lelystad benoemd. Jack Schoone (Leefbaar Lelystad), Luc Baaten (InwonersPartij) en Madelon van Noort (Mooi Lelystad/Forum voor de Ouderen) zijn officieel geïnstalleerd als wethouders.

Een gebeurtenis die normaal gesproken in een stampvolle raadszaal met bloemen en cadeautjes wordt gevierd, vond deze keer plaats in een soberder sfeer. Vrijdag werd wethouder John van den Heuvel (SP) begraven. Hij overleed vorige week onverwachts.

Ook mocht de raadszaal door de coronamaatregelen ook niet te vol zijn. Daarom kon maar een beperkt aantal familieleden van de nieuwe wethouders bij de benoeming aanwezig zijn.

Doorstart
De oude coalitiegenoten VVD en SP hebben een akkoord gesloten met Leefbaar Lelystad, InwonersPartij, Mooi Lelystad en Forum voor de Ouderen. Met de nieuwe wethouder Luc Baaten maakt de InwonersPartij ook in deze nieuwe samenstelling weer deel uit van het college.

Baaten gaat ervan uit dat er in dit college meer chemie is om de samenwerking goed te laten verlopen. "We gaan er zeker van uit dat de chemie goed is. We gaan dit goed managen", aldus Baaten.

De wethouder met onder meer Verkeer en Toerisme in de portefeuille zegt geleerd te hebben van de afgelopen periode. "Dat we nu een nieuw college hebben is een goed signaal. Geen kunstje, maar welgemeend doen waar we voor zijn ingehuurd door de inwoners."

Nieuw in de politiek
"Het is een heel besluit wat je neemt", zegt Madelon van Noort over haar wethouderschap. Ze is ondernemer en runde een restaurant toen de politieke baan op haar pad kwam. Ze heeft nog weinig ervaring in de politiek, maar ze denkt dat haar frisse blik in het gemeentebestuur juist wel van pas kan komen. "Ik kan een enorm nieuwe visie brengen", vertelt Van Noort. "Ik kijk op een ondernemersmanier naar zaken. Daarin kan ik veel bijdragen voor het college en Lelystad."

Met Jeugdhulp in de portefeuille moet Van Noort 5,9 miljoen euro aan bezuinigingen doorvoeren. "De portefeuille heeft aandacht en een nieuwe visie nodig, dat is wat ik heb en wat ik ga doen", aldus Van Noort. "Ik hoop dat tot een goed einde te brengen, in elk geval voor de komende twee jaar van mijn wethouderschap."

18 jaar
Voor het eerst in 18 jaar heeft Leefbaar Lelystad een bestuurder in het college van B en W zitten. Jack Schoone heeft er zin. "We hebben er hard aan gewerkt en hopen dit goed in te kunnen vullen", zegt Schoone. "We hebben er lang naar uitgekeken." Het bestuur moet goed naar de burgers communiceren, vindt Schoone. "En wij als bestuur moeten goed als team samenwerken."

Benoeming
Luc Baaten (InwonersPartij) werd net als Madelon van Noort benoemd met 23 stemmen voor. Jack Schoone (Leefbaar Lelystad) kreeg 26 stemmen. In totaal stemden 35 raadsleden over de benoemingen.

Door de aanstelling van Baaten en Schoone tot wethouder moesten er twee nieuwe raadsleden worden geïnstalleerd. De plaats van Baaten in de fractie van de InwonersPartij wordt ingevuld door Simon van Erk. Hij zat van 1998 tot 2018 in de gemeenteraad, maar hij viel in 2018 bij de verkiezingen net buiten de boot.

Jos Erbé van Leefbaar Lelystad neemt de plek in van Jack Schoone. Erbé was al raadslid van 2002 tot en met 2006 en daarna was ze fractie-assistent.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel